Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
15. септембра 2020.
slika Pink

Мали: Највећи терет повећања минималне зараде на држави, циљ је одржање пуне запослености

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је повећање минималне цене рада и повећање пензија у реалном износу, као и да су та примања стабилна.

Он је рекао да терет повећања минималне зараде од 6,6 одсто преузима држава, као и да је циљ одржање пуне запослености.

„Када је реч о запосленима, осам милијарди динара је трошак повећања минималне зараде за државу. Да бисмо подигли стандард запослених, пре две године обећали смо да ћемо постепено смањивати оптерећење на зараде. Зато доносимо одлуку о повећању неопорезивог дела зараде са 16.300 на 18.300 динара, да се тренд смањења оптерећења одржи“, рекао је Мали гостујући на ТВ Пинк.

Он је подсетио да је минимална зарада 2012. године била 15.600 динара, те да ће од јануара бити готово дупло већа.

„Ми смо подигли цену рада са 172,5 на 183,9 динара по сату. Али, није реч само о минималној заради. За нас је значајно да ће расти и све остале плате, јер их минимална цена рада нужно гура напред“, навео је Мали.

Како је објаснио, на седници Социјално-економског савета није било договора, јер су синдикати задржали своје позиције, док су послодавци ипак прихватили предлог државе.

„Свима је циљ да се просечна минимална зарада приближава потрошачкој корпи. Ипак, веома је важно и да у овим условима са пандемијом вируса корона задржимо радна места. Борили смо се за запосленост, радна места, да повећање минималне зараде буде у реалном износу“, навео је он.

Министар финансија је подсетио и да је Република Србија у првој половини године имала пад од 0,8 одсто, што је одличан резултат у односу на падове који су у значајно већим економијама били већи од 10 одсто.

„Ово је последица одговорне економске политике. Започели смо тешке реформе, фискалну консолидацију. Али, сада имамо стабилан буџет, стабилну макроекономску ситуацију, стабилан курс у односу на евро, инфлацију такође. Када наступи углавном криза долази до неравнотеже, али се то код нас није догодило“, навео је Мали.

Он је подвукао да је држава показала да чврсто стоји иза својих грађана и привреде, као и да је у оквиру пакета економских мера издвојено око 5,8 милијарди евра.

„Исплаћена је последња минимална зарада у износу од 60 одсто, одлично функционише исплата преко Фонда за развој, такође и преко гарантне шеме. Видите и сами, у првом кварталу стопа незапослености је била 7,3 одсто. На историјском смо минимуму, а све то говори о озбиљности државе“, рекао је министар.

Осврнувши се на најављено повећање пензија од јануара у износу од 5,9 одсто, министар је истакао да пензије расту по закону и „швајцарској формули“ која узима у обзир раст просечне плате и инфлације.

„Само прошле године раст плата је био 10,4 одсто, а инфлација је била 1,4 процента. Ово повећање је управо резултат тога и држава има могућност да заштити интересе и пензионера и запослених. Ми имамо новца у буџету за те намене, плате и пензије су сигурне и стабилне“, напоменуо је Мали.

Мали је нагласио да је оптимиста када је у питању српска економија, посебно имајући у виду одлуке које су доношене.

„Показали смо другачији однос према грађанима, него што је то раније био случај. Када је криза, држава је ту да се бори са свим изазовима, да се искористи свака могућност да грађанима буде боље. Уосталом, држава је сада доказала да је ту за грађане и за привреду, када год је то неопходно, да на њу може да се рачуна“, рекао је Мали.

Говорећи о састанку у Вашингтону којем је присуствовао, министар Мали је нагласио да је постигнут одличан економски споразум, који је важан за развој и раст животног стандарда у целом региону, а да је долазак Америчке развојне агенције (DFC) потврда да се ситуација у овом делу Европе смирује и да се размишља о економији.

„Они долазе у понедељак 21. септембра. Имају 60 милијарди долара годишњи буџет за инвестиције, које су у складу са њиховом економском политиком. То за нас значи да смо сигурни, стаиблни и атрактивни. Седиште ће им бити у Београду, за цео регион. Мислим да је све то велики корак напред“, објаснио је Мали и додао да ће осим инфраструктурних пројеката, DFC помоћи развој микро, малих и средњих предузећа, као и подстаћи развој женског предузетништва.

Мали је навео да су годинама искључиво политичке теме биле на столу, али да се сада озбиљно размишља о економији.

„Није исто када кажете – дођите у Србију или дођите у регион. Веће тржиште је примамљивије и даје нам свима сигурност“, закључио је Мали.