Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
18. фебруара 2020.
SINISA MALI

Мали: Највећа тражња икада за српским обвезницама, чак 10 пута већа од понуде

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да су данас по први пут у историји Србије инвеститорима понуђене на продају дванаестогодишње динарске обвезнице Републике Србије, да је тражња била 10 пута већа од понуде, и да је остварена историјски ниска стопа приноса од само 3,4%. Укупно су продате обвезнице у износу од 19,3 милијарди динара.

„Колико смо напредовали најбоље се види у томе да смо 2017., пре само три године, имали емисију динарских обвезница на период од годину дана и да је тада стопа приноса износила 3,48%. Данас смо добили још нижу стопу приноса – 3,4%, а на период од чак 12 година. Ово је невероватан резултат за Србију. Имали смо чак 10 пута већу тражњу, што је највећа тражња икада за српским обвезницама. То показује колико се Србија променила“, оцењује Мали и појашњава да ‘bid to cover racio’, који показује однос тражње и реализацију по аукцији, износи 3,82% што је уједно и највећа тражња по аукцији од почетка емитовања државних обвезница.

Према његовим речима, за наше обвезнице највише су се интересовали страни професионални инвеститори, што је додатни доказ поверења улагача у нашу домаћу валуту.

„Укупна вредност емисије била је 100 милијарди динара (по купонској  стопи од 4,5%) а план за прву аукцију је био да се инвеститорима понуди седам милијарди динара. Међутим, укупна тражња вишеструко је премашила тај износ и достигла је износ од 73,6 милијарди динара, а ми смо на крају продали обвезнице у укупној вредности од 19,3 милијарди динара, по стопи од 3,4%“, казао је Мали.

Он је објаснио да то значи много веће поверење инвеститора у динар.

„Ако је неко уложио у вашу државну обвезницу чија је рочност укупно 12 година, то значи да верује да ће та економија у том временском периоду бити стабилна, без инфлације и додатних потреса, да је динар сигуран и стабилан као и да тај улагач верује да ће му се принос на уложени новац вратити онако како је планирано када дође рок доспећа тих обвезница“, објаснио је на примеру Мали.

Према његовим речима, ово је још један доказ да се тржиште обезница полако развија и да у њему леже будући потенцијали привредног раста, повећања динаризације као и смањења девизног ризика земље.

„У прошлости смо се превише ослањали на девизна задуживања у иностранству. Покушаћемо да усмеримо инвеститоре на домаће тржиште капитала, да повећамо обим емитовања обвезница у динарима и тако повећамо општи удео динара у финанијском систему Србије. Сада видимо и да улагачима и динарске обвезнице полако постају нова лука за улагање, што је добро и одраз је поверења које смо стекли“, нагласио је Мали.