Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
15. октобра 2019.
siniša mali mmf
siniša mali mmf
siniša mali vlada rs
1/

ММФ задовољан напретком српске економије

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је Међународни монетарни фонд (ММФ) задовољан напретком реформи и постигнутим резултатима у Србији и да је остао при пројекцији привредног раста од 3,5 одсто за ову годину.

„Након рекордног раста прошле године, ММФ је остао при пројекцији раста наше привреде ове године од 3,5 одсто уз договорену пројекцију од 4 одсто за наредну годину, и поред великог броја екстерних негативних фактора“, рекао је Мали на конференцији за новинаре одржаној у Влади Србије, поводом трећег разматрања резултата у оквиру програма “The Policy Coordination Instrument”.

Он је истакао и да ће додатни импулс привредном расту дати грађевинарство, на шта указују и подаци о издатим грађевинским дозволама и подаци о уговореним пословима, на основу чега се очекује раст овог сектора и изнад 20 одсто у последња два квартала.

„Ми смо у јулу имали раст од 4,4 одсто, у августу је остварен раст од 3,8 одсто, тако да смо на добром путу да остваримо раст од 3,5 одсто ове године, можда чак и мало више, што је у овим условима екстерних опасности, веома важно“, рекао је Мали и додао да му је драго што је ММФ препознао ту структуру раста српске економије на домаћој тражњи и инвестицијама.

Он је додао да је реалан раст зарада у првој половини ове године износио 7,3 одсто и да је превасходно вођен растом зарада у приватном сектору.

„Ми смо на стабилним ногама, апсолутно су консолидоване наше јавне финансије“, рекао је Мали и захвалио се ММФ-у на свим сугестијама и саветима које је Влада Србија добила до сада.

Министар је истакао да га радује и то што је у првих девет месеци остварен суфицит републичког буџета у износу од 49,9 милијарди динара, што је за 63,2 милијарде динара боље од планираног.

„И управо због тога смо имали ребаналс буџета. Тај вишак новца смо усмерили ка већим капиталним инвестицијама, ка повећању плата у јавном сектору и ка исплати једнократне помоћи пензионерима“, рекао је Мали.

Мали је подсетио да је Србија по висини страних директних инвестиција на око 2,3 милијарди евра, у првих седам месеци, што је за 43 одсто више него у истом периоду прошле године, што значи да смо на прагу још једне рекордне године по том питању.

„Капиталне инвестиције су нам у буџету за следећу годину апсолутни приоритет, и биће на нивоу од 4,4 одсто БДП. Очекује нас много великих и важних пројеката када је реч о инфраструктури“, нагласио је Мали.

Мали је додао и да је са ММФ-ом дефинисано даље смањење јавног дуга те да тако до краја ове године наш јавни дуг неће прећи 51,3 одсто БДП-а.

Према његовим речима, када је реч о фискалном оквиру за следећу годину, за једно десетак дана ће Влада Србије изаћи са предлогом буџета за 2020. годину.

„Биће то развојни буџет. Ми већ имамо сада списак пројеката које ћемо наставити да радимо. Обезбеђена су средства за Моравски Коридор, за деоницу Појате-Прељина, за изградњу аутопута Беооград-Сарајево, за изградњу деонице Рума-Шабац-Лозница, затим за деоницу Обреновац-Љиг, Сурчин-Обреновац, Нови Београд – Сурчин, за београдску обилазницу, односно завршетак деонице од Остружнице до Бубањ Потока, брзу саобраћајницу Нови Сад – Рума и даље велике инвестиције у железнице“, рекао је Мали.

Према његовоим речима, планиран је одржив дефицит опште државе у 2020. години од 0,5 одсто БДП.

„Тај ниво дефицита нам обезбеђује континуирано смањење учешћа јавног дуга у нашем БДП-у. Осим тога договорили смо да идемо на даље смањење пореза на рад са 62 одсто на 61 одсто, како би привреда била још конкурентнија.

Говорећи о циљевима актуелног аранжмана са ММФ, он је подвукао да се они редом испуњавају, као што је увођење индексације пензија, усвајање пакета закона за развој тржишта капитала, реформа Пореске управе, боље управљање капиталним пројектима и фискалним ризицима.

„Плате у јавном сектору ће бити веће за између 8 и 15 одсто, а од 1. јануара идемо на индексацију пензија и имплемантацију „швајцарског модела“. То је обећање које смо испунили, да изађемо ове године са предлогом. Овај модел подразумева да се 50 одсто пензије зависе од инфлације а 50 одсто од раста плата, а посматра се период од 12 месеци“, објаснио је Мали и додао да јеј то добар и тренутно најреалнији модел, са којим се сагласио и ММФ.

Он је подсетио и да се од 1. јануара укидају Закони о умањењу плата у јавним предузећима у локалним самоуправама, што запосленима пружа могућност за повећања плата од минимум пет одсто.

Мали се осврнуо и на реформу плата у јавном сектору, истакавши да се очекује пуну имплементацију новог система плата почевши од 1. јануара 2021. године, а након што се усвоји Уредба о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавном сектору у другој половини 2020. године.

„Додата обавеза је усвајање методологије о запошљавању у јавном сектору. Закон о максималном броју запослених престаје да важи до краја ове године и ми ћемо заједно са Светском банком и ММФ-ом током наредне године дефинисати нову методологију за запошљавање, да подстакнемо запошљавање у јавном сектору, оних кадрова који су неопходни а да са друге стране да задржимо контролу запошљавања у јавном сектору“, навео је Мали.

Говорећи о приватизацији Комерцијалне банке Србије, Мали је рекао да је први део процеса завршен и да су стигле необавезујуће понуде.

„Тренутно се ради детаљна анализа пословања Комерцијалне банке. До 2. децембра 2019. године очекујемо и обавезујуће понуде и тада ћемо знати да ли смо пронашли партнера и за Комерцијалну банку“, рекао је Мали.

Шеф Мисије ММФ Јан Кес Мартејн, очекује да ће реални раст БДП-а ове године износити 3,5 процената и 4,0 процента 2020. године, захваљујући снажној домаћој потражњи.

„Инфлација се задржала на ниском нивоу, очекује се да ће се у 2020. кретати у доњој половини циљаног коридора, а релаксирани став монетарне политике је и даље исправан с обзиром на ниске инфлаторне притиске“, истакао је Мартејн.

Наглашава да су добри фискални резултати настављени у прва три квартала 2019., да је на нивоу опште државе забележен суфицит у периоду од јануара до августа, и да јавни дуг наставља да пада, док су приноси на државне обвезнице достигли рекордно ниске нивое.

Конференцији је присуствовала и вицегуверкерка Народне банке Србије Ана Ивковић, која је истакла да је и током ове мисије заједничка оцена да је инфлација ниска и стабилна, те да се то очекује и за наредни период. „То је такође и оцена рејтинг агенција попут „Мудиса“ који је у септембру повећао изгледе за раст нашег рејтинга, као и рејтинг агенције „Фич рејтинг“ који је крајем септембра повећао кредитни рејтинг Србије, тако да смо сада на један корак од инвестиционог рејтинга“ истакла је Ивковић.

Република Србија и Међународни монетарни фонд у августу 2018. године ушли у нови програм, који је саветодавног карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава. Нови аранжман трајаће 30 месеци, односно до јануара 2021. године.