Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
14. септембра 2020.
SINISA MALI
SINISA MALI
STOJILJKOVIC I MALI
1/

Мали: Минимална зарада од следеће године 32.126 динара, а пензије веће за 5,9 процената

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је после седнице Социјално-економског савета саопштио да је повећање минималне цене рада за 6,6 одсто усмерено ка томе да се у највећој могућој мери задржи запосленост. Минимална зарада ће износити 32.126 динара.

„Водили смо се превасходно интересом запослених, а желели смо да очувамо и интересе послодаваца. Тренутно је највећа глобална криза у историји због пандемије, али смо и у тим условима одлучили да повећамо минималну цену рада“, казао је Мали.

Министар је навео да је 2012. године минимална зарада била 15.600 динара.

„Сада идемо на дупло већу зараду. Јасна је намера да минимална зарада расте просечно више него просечна плата“, рекао је он и додао да се чека крај септембра и октобра да се види да ли ће се ићи са повећањем плата у јавном сектору на основу стања у буџету.

Мали каже да је инфлација 1,5 одсто, тако да ће са повећањем минималца од 6,6 одсто, реално повећање бити 5,1 одсто.

„Сутра ће на влади бити донета одлука о повећању неопорезивог дела зараде са 16.300 на 18.300 динара. То је око осам милијарди динара које ће држава преузети на себе“, рекао је министар.

Мали је најавио и да ће пензије од 1. јануара 2021. године бити веће за 5,9 одсто на основу швајцарске формуле и да је то велико, реално повећање.

Прецизирао је да је раст просечне плате од јула 2019. до јуна 2020. био 10,4 одсто, стопа раста инфлације 1,4 одсто, те да се на основу усклађивања раста просечне плате и трошкова живота долази до повећања пензија од 5,9 одсто.

Он је напоменуо је да су плате и пензије стабилне и да расту из године у годину као што је, каже, и обећао председник Александар Вучић.

Мали је нагласио да највећи терет повећања минималне зараде од 6,6 одсто и пензија за 5,9 одсто преузима држава.

Захвалио је пензионерима на терету реформи који су поднели и подсетио да је пензионерима на почетку кризе изазване корона вирусом исплаћена једнократна помоћ од 4.000 динара и помоћ од 100 евра.

Мали је навео да може слободно да каже да смо у овом тренутку са великим пакетом економских мера од 5,8 милијарди евра који је спроведен, спасили нашу привреду и радна места и подсетио да је у другом кварталу године стопа незапослености била на историјском минимуму и износила 7,3 одсто. Додао је да га посебно радује што су сачувани производни капацитети.

„Због озбиљних мера које смо донели, не чуди што смо у првој половини ове године имали пад привредне активности од само 0,8 одсто док су многе веће и много развијеније земље имале пад и од 12, 18, 20, 25 одсто“, нагласио је Мали.

Каже и да је Међународни монетарни фонд у свом извештају навео да је владин програм подршке био свеобухватан, правовремен и да је спроведен на прави начин.

„Није нам једноставна ситуација. Не знамо колико ће пандемија корона вируса трајати. На прави начин смо реаговали, правовремено са великим пакетом економских мера. Могу слободно да кажем да смо у овом тренутку спасли нашу привреду и радна места“, закључио је Мали.

Министар за рад Зоран Ђорђевић је изјавио да је предлог за повећање минималне зараде од 6,6 одсто влада дала у складу са тренутним могућностима, те да остају зацртани циљеви у погледу висине плата и пензија до 2025. године.

„Није можда оно што смо очекивали, али нама остаје циљ да просечна плата буде 900 евра и пензија 440 евра до 2025. године. Ми тај план нећемо мењати, верујемо у тако нешто да можемо да остваримо, ако будемо заједно радили“, навео је он.

Председник УГС „Независност“ Зоран Стојиљковић је рекао да су синдикати показали вољу да се нађу на параметру од нешто више од 34.000 динара за минималну зараду у следећој години, што би, сматра, био компромис.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је подсетио да минималну зараду прима 350.000 људи и додао да то повећање само делимично подиже просечну зараду.

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић је навео да су послодавци прихватили понуду Владе Србије, као и да се нада да ће инфлација остати у оквирима као и до сада и да ће наредне године уследити повећање привредне активности.

 

Фото: Танјуг