Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
13. децембра 2019.
siniša mali

Мали: Још једно повећање кредитног рејтинга, пут ка бољој позицији на светском тржишту

Рејтинг агенција “Standard & Poor’s” побољшала је оцену кредитног рејтинга Републике Србије са нивоа „BB“ на „BB+“, са позитивним изгледом за даље побољшање. Према оцени министра финансија Синише Малог, то је најбоља награда на крају 2019. године, јер ће се захваљујући тој и претходним оценама, Србија још боље позиционирати на светском финансијском тржишту, и брже ће стићи до инвестиционог рејтинга.

„Једна од највећих светских рејтинг агенција потврдила је наше добре резулзтате. Они посебно похваљују што спуштамо ниво јавног дуга, и што смањујемо удео доларског дуга, и то пре свега захваљујући успешном емитовању еврообвезница на међународном финансијском тржишту. Осим тога, хвале и наше фискалне резултате, односно суфицит у буџету, као и ниво страних директних инвестиција, што је нама посебно важно. Захваљујући овом повећању, сада смо на корак до инвестиционог рејтинга, те верујемо да ћемо га достићи већ следеће године. Важно је само да наставимо са добрим резултатима“ – рекао је министар Синиша Мали.

Он каже да га посебно радује управо то што је рејтинг агенција препознала потенцијале Србије за даље унапређење кредитног рејтинга.

„Наговештавају да је могуће даље повећање рејтинга наше земље следећих 12 месеци, а то за нас значи да морамо још више да радимо и да се још више усмеримо ка побољшању економског система. Пре свега, неопходно је да још више унапредимо услове за довођење страних инвестиција, на чему и радимо, посебно имајући у виду инвестициони план, јер ћемо изградњом путева, железнице, и друге инфраструктуре, омогућити брже и лакше кретање робе“, оценио је Мали.

Како наводи, процене агенције о расту БДП-а су охрабрујуће.

„Упркос сталним слабостима у еврозони, проценили су да ће српски БДП наставити да расте, као и да ће на крају ове године бити повећан на 3,6 одсто, а наредне на 4 одсто. Све ово говори да смо добро испланирали и буџет за следећу годину, који је предвидео раст од 4 одсто, као и да је планиран на реалним основама“, закључио је Мали.

Он је додао да је повећање рејтинга важна вест за све грађане Србије, али и за предузећа и привреду уопште.

„Ово за све грађане значи ниже каматне стопе и боље услове финансирања предузећа. То је најбоља потврда да се смањује ризик земље, а то је оно што банке процењују приликом одређивања висине каматних стопа. Дугорочно посматрајући, користи које ћемо као држава остварити су вишеструки, јер све ово подстиче предузећа да више инвестирају, производе, шире капацитете, запошљавају људе, а све то води ка још већем привредном расту“, истакао је Мали.

Министар је навео да ће захваљујући овим оценама, домаћи производи бити још конкурентнији на страном тржишту, јер ће модернизацијом производње, захваљујући јефтинијем кредитирању, доћи до ниже цене производа и његове лакше продаје на иностраном тржишту.

Мали наводи да су овим све предности које Србија има препознате, а пре свега реч је о образованој радној снази, повољним условима за страна улагања и разним пореским олакшицама.

„Србија је сада стабилно и предвидиво тржиште, а сталним унапређењем услуга, попут константне дигитализације са циљем поједностављења регистрације привредника, или издавања дозвола за градњу, убрзавамо процедуре и чинимо да се и домаћи и страни инвеститори могу да функционишу без тензија и сувишне бирократије“, закључио је Мали.