Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. јануара 2019.

Мали: Изузетни резултати Управе царина, обезбеђено 586 милијарди динара за буџет

Министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас у Управи царина обележавању Међународног дана царине, а том приликом представљени су годишњи резултати рада те Управе, као и планови за 2019. годину.

Министар Синиша Мали је у свом излагању истакао да се у државни буџет у 2018. години ефикасним радом Царинске службе слило за 10,47 одсто више новца него 2017. године.

„У претходној години се у државни буџет слило више од 586 милијарди динара захваљујући раду Царине. Ово су заиста сјајни резултати и верујем да ће запослени наставити да раде још посвећеније и боље за добробит свих грађана и у циљу економског напретка Републике Србије“ рекао је Мали, који је први министар финансија који је после деценију и по посетио ту Управу.

Обраћајући се управницима царинарница и шефовима највећих царинских испостава, Синиша Мали је истакао да ће запосленима у Управи царина бити повећане плате.

„За вас запослене у Управи царина верујем да је најзначајнија вест повећање плата од 8,5 одсто, што је предвиђено буџетом за ову годину. Сматрам да је то повећање оправдано и заслужено, јер су радници Царине посвећени и предани свом послу и остварујете заиста одличне резултате, о чему сведоче подаци које смо данас могли да чујемо“ рекао је министар Мали.

Министар је посебно истакао два стратешки важна закона који су донети у 2018. години, Закон о царинским службеницима и Царински закон.

„На ове законе се чекало читаву деценију, а њима Србија хвата корак са земљама ЕУ. Кључна измена коју доноси нови Царински закон је да ће се комуникација између царине и приватног сектора обављати електронски, односно више неће бити папира нити чекања у редовима на подношење документације. Када је реч о
Закону о царинској служби, оно њиме се обезбеђује већа правна сигурност, безбедност друштва и земље, јача интегритет царинских службеника и смањује могућност за корупцију“ објаснио је Мали.

Мали је најавио и да се 7. фебруара очекује отварање реконструисаног граничног прелаза Бајмок ка Мађарској који ће бити много модернији и функционалнији и да ће растеретити друге граничне прелазе у близини.

„У току је и изградња граничног прелаза Сот, на граници с Хрватском, а завршетак радова очекује се у другој половини ове године. У плану је и изградња граничног прелаза Котроман ка БиХ, а обезбеђена су и средства за изградњи прелаза Гостун ка Црној Гори“ објаснио је министар.

Завршавајући своје обраћање, Синиша Мали је рекао да је циљ Владе Србије потпуна модернизација и компјутеризација рада Управе царина и истакао да Царина мора да буде још ефикаснија и боља, како би се омогућио већи и бољи проток људи и роба.

Директор Управе царина Милош Томић је изразио задовољство што је царинска служба окончала још један пословни циклус постигавши изванредне резултате и у 2018. години још једном оборила сопствени рекорд у наплати дажбина.

“Ако се упореди наплата 2013. и 2018. године види се да повећање износи – невероватних 65 одсто. Подаци о резултатима наплате дажбина говоре да царинска служба из године у годину пуни готово половину државног буџета. Тако је у 2018. за буџет наплаћено преко 586 милијарди динара (4,9 милијарде евра), чиме је реализовано 102 одсто суме задате Законом о буџету и наплаћено 469 милиона евра више него 2017. Ефикасном наплатом царинска служба је и ове године обезбедила чак 49 одсто средстава којим располаже државни буџет“, истакао је Томић.

Значајно питање је и шта се предузима како би царина модернизовала своје пословање и побољшала сервис који пружа привреди, на шта је заменик директора Веселин Милошевић у свом излагању навео да се за привреду и грађане могу очекивати бројне користи од аутоматизације царинског пословања.

“У наредних пет година у потпуности ћемо избацити папирну документацију из пословне праксе, сви поступци ће се одвијати електронским путем, чиме ћемо омогућити да се пословање одвија брже, лакше и са великим степеном предвидљивости. Чекање у редовима за подношење папирне документације дефинитивно одлази у прошлост“, нагласио је Милошевић.

Догађају су присуствовали и државни секретари у Министарству финансија Јелена Танасковић, Славица Савичић, Данијела Вазура и Гојко Станивуковић, као и помоћница министра у Сектору за царински систем и политику Снежана Карановић.

Фото: Танјуг