Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
13. августа 2019.

Мали: Изградња путне инфраструктуре покреће српску економију

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали рекао је данас да улагање у путну инфраструктуру покреће српску економију, те да се отварањем деонице Коридора 11 од Обреновца до Љига, остварује вишедеценијски сан грађана Србије.

„Коридор 11 биће вишедеценијски сан који остварујемо и показатељ снаге наше економије. На то смо чекали 74 године“, рекао је Мали гостујући на РТС-у, и подсетио да ће до краја октобра бити реализовано и отварање источног крака Коридора 10, а у плану је и Моравски коридор.

Министар финансија је навео да изградња мреже аутопутева и путева подиже квалитет живота грађана.

„Тај новац који улажемо се враћа, људи брже путују, брже и боље иде роба, атрактивнији смо за инвеститоре. Није ни чудо што је стопа раста прошле године била 4,3 одсто, а ове преко 3,5 одсто. Али, ми желимо да растемо још брже и боље и зато је председник Србије Александар Вучић говорио о преко 12 милијарди евра инвестиција“, навео је он.

Министар је истакао да је на нивоу Владе донета одлука о формирању комисије за инфраструктурне пројекте, на чијем је челу премијерка Ана Брнабић.

„Године које долазе су године развоја наше земље. Са већом стопом раста и инвестиција желимо да подстакнемо даљи раст квалитета живота грађана“, рекао је Мали и закључио да очекује само добре вести.

Он је истакао да је у првих седам месеци ове године суфицит у буџету 48,5 милијарди динара,
а планиран је дефицит, што је, како оцењује, огроман успех и има простора за повећање плата и пензија.

Министар је рекао да ће до краја године бити испуњено и обећање по питању просечне плате у Србији, јер би требало, према досадашњим економским показатељима, да у децембру пређе 500 евра.

Он је подсетио на оцену угледног магазина Фајненшел тајмс, да је Србија лидер у свету по питању директних страних инвестиција и истакао да Влада веома озбиљно приступа развијању економије земље.

„Охрабрује податак да је у првих пет месеци ове године 17 одсто више страних директних инвестиција у односу на прошлу годину. Инвестиција је било 107 у прошлој години, а неки кажу да је то лоше. Ја питам шта је добро? Да затварамо, уместо да отварамо фабрике? Ми нисмо способни да будемо поносни да смо први у свету у нечему што све земље да буду прве“, рекао је министар.

Мали је рекао и да ће за три недеље бити донета одлука о минималној цени рада, а до краја септембра о повећању плата и пензија.

„Већ смо разговарали са представницима послодаваца и синдиката, који имају различите ставове и жеље. Свакако очекујем знатно повећање. Подсетићу да је прошле године повећање било 8,6 одсто. Мислим да ове године не идемо испод тог процента, о томе говоре и наши резултати“, рекао је Мали.