Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
01. априла 2019.

Мали: Италија један од водећих привредних партнера Србије

Министар финансија Синиша Мали представио је данас члановима Коморе италијанско-српских привредника, економске резултате Републике Србије, и том приликом истакао да је Италија један од водећих привредних партнера наше земље.

Говорећи о економским резултатима, Мали је истакао да према најновијим подацима, Република Србија у првом кварталу ове године бележи суфицит од 15,8 милијарди динара, а да је био планиран дефицит од 19 милијарди динара. То је за 34,9 млрд динара боље од буџетског плана, рекао је министар финансија.

Он је рекао и да су јавне финансије Србије сада стабилне, те да је незапосленост смањена, а јавни дуг у паду.

Министар је говорио и о мерама за растерећење привреде, а које треба да допринесу даљем привредном расту и запошљавању. У том контексту, он је подсетио она смањење пореског оптерећења рада, укидањем доприноса за незапосленост на терет послодавца.

„Овом мером смањено је пореско оптерећење просечне нето плате са 63% на 62%“, рекао је министар и подсетио да су смањени парафискални намети, укидањем појединих накнада, уз јединствено законско уређење те области. Он је истакао и да ће се радити на даљем пореском растерећењу рада.

Синиша Мали је нагласио и да је предвиђено значајно повећање јавних инвестиција, те да је у овој буџетској години 30 милијарди динара више намењено за ту сврху.

Такође, министар је истакао да међу приоритете економске политике, између осталог, спада даље пореско растерећење рада, трансформација Пореске управе, даље унапређење политика и процедура код непореских давања (таксе и накнаде), као и даље повећање капиталних инвестиција.

Када је реч о сарадњи са Италијом, министар је додао да та земља, већ дуги низ година, представља најважније извозно тржиште за робу из Србије, односно другог спољнотрговинског и увозног партнера.

„У периоду између 2008. и 2018. године, ниво извоза у Италију повећан је 2,6 пута, а у истом периоду износ увоза повећан је 1,4 пута. Покривеност увоза извозом са 51 дошла на 97 процената“, истакао је Мали.

Према његовим речима, иако је од 2016. године Савезна Република Немачка први спољнотрговински партнер Србије, италијанско тржиште је и даље на првом месту када је у питању српски извоз.

Он је додао и да се у прошлој години, на укупну размену са Италијом односило 10,6% размене Србије са светом, односно 12,2% извоза и 9,3% увоза.

Говорећи о италијанским инвестицијама у Србији, Мали је навео да у Србији тренутно послује више од 400 компанија у италијанском власништву и још око 1.300 које су у делимичном италијанском власништву, те да све оне запошљавају више од 26.000 радника.

Председник Коморе италијанско-српских привредника Ђорђо Маркеђани истакао је да је овај састанак основ за јачање и продубљивање даље сарадње.

„Желимо да број италијанских предузећа у Србији буде све већи. Сматрамо да има доста простора да дође још малих и средњих предузећа у Србију и да је важно да имају отворен канал комуникације са представницима институција“, рекао је Маркеђани.

Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо истакао је да је Италија чврст ослонац Србији на путу европских интеграција и изразио очекивање да ће се економска сарадња две земље у будућности још више продубити.

„Италија, осим што је други трговински партнер Србије, један је од највећих послодаваца у земљи. У интересу је италијанских предузећа да раде, уз пуно поштовање локалних прописа, али је важно да им се то обезбеди, уз савестан и непристрасан однос према њима“, рекао је амбасадор Италије.

Састанку су присуствовали и директорка Пореске управе Драгана Марковић, као и в.д. помоћници министра финансија за финансијски и фискални систем Филип Шановић и Драган Демировић.

Фото: Танјуг