Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
19. јуна 2020.
Foto5
drvar_011
drvar_017
drvar_016
Foto1
drvar_001
Foto3
drvar_002
Foto6
drvar_013
drvar_008
drvar_007
drvar_005
Foto4
drvar_006
drvar_021
Foto2
1/

Мали: Испуњено обећање председника Вучића, Дрвару смо доделили медицинску опрему и комби за превоз деце

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је боравио у Дрвару у Федерацији БиХ, где је у име председника Александра Вучића доделио обећану помоћ у виду два респиратора, медицинске и заштитне опреме и комби возила за локални превоз ђака.

Министар Мали је рекао да је ово његова трећа посета Дрвару у последњих годину дана и да је овде да би испунио оно што је обећано приликом посете председника Вучића у јануару 2020. године.

„Док је вирус корона био у пуном интензитету, ми смо донирали вашем Дому здравља један респиратор, и ево сада још два, како бисте били у потпуности опремљени за евентуални други талас епидемије. Истакао бих и да смо уплатили 200.000 евра за реконструкцију Хитне помоћи, у оквиру Дома здравља Дрвар. Наредних дана ће бити расписана јавна набавка, после које следи дуго очекивана реконструкција“, навео је Мали.

Он је истакао да последњих деценија није било улагања у Дом здравља, те да ће након реконструкције Дрвар и околне општине имати модернизовану здравствену установу, која ће моћи да на прави начин одговори на изазове.

Према његовим речима Србија је стабилна и спремна да помогне и Србима који живе ван матице.

„Мислим да је то прави начин да Република Србија, одговорно, сада када је економски стабилна и јака, помогне свим Србима, ма где они живели.У последњих годину дана 1,4 милиона евра Република Србија је уплатила за Дрвар и драго ми је да видим да се из дана у дан побољшава инфраструктура, улаже у квалитет живота“, рекао је он.

Мали је подсетио да је у том месту, уз подршку Владе Републике Србије отворена и фабрика Јумко, у којој је посао добило 80 жена, које примају редовне плате и издржавају своје породице.

„У фабрику Јумко смо уложили око 500.000 евра. Фабрика ради пуним капацитетом и људи из Јумка су веома задовољни. Најважније је што се плате исплаћују на време. Иначе, највећи захтев људи из Дрвара је био посао, што је испуњено. Када људи виде да постоји будућност, да зарађују, да је плата редовна, онда је то другачија перспектива за цео крај“, истакао је Мали.

Мали је нагласио да подршка и помоћ никада неће изостати, те да је нова слика Дрвара охрабрујућа.

„Најважније је да се види да се инфраструктура мења, да се улаже, да се отварају фабрике, да имате на кога да се ослоните, посебно у доба највеће кризе. Доћи ћемо поново када се заврши реконструкција Хитне помоћи, да видимо на који начин можемо додатно да помогнемо да се ова општина оснажи, јер то је оно што нас гура напред, то је прогрес, напредак“, рекао је он и додао да се у таквим условима људи враћају јер виде да постоји перспектива.

Говорећи о пандемији вируса корона, Мали је истакао да се Србија борила на два фронта –  здравственом и економском.

„Ми смо у томе успели. Као што знате, 5,1 милијарду евра вредан је програм економских мера подршке нашој привреди и то први пут у историји“, рекао је он.

Мали је истакао да је Србија захваљујући тешким реформама које је покренуо председник Вучић успела да се одупре изазовима и да се на прави начин избори за привреду и за грађане.

„Водимо рачуна о свим Србима без обзира где живе. Држава је раније бринула само о себи, а привреда и грађани су морали сами да се сналазе. Сада смо то променили. Поред подршке привреди, сви грађани Србије добили су помоћ од 100 евра, испунили смо обећања“, рекао је он.

Када је криза, људи траже сигурну луку, оценио је министар и закључио да је Србија ослонац за све своје грађане и у матици и ван ње.

Директорка Дома здравља Јасна Тица захвалила се председнику Александру Вучићу и Влади Републике Србије на исказаној бризи и конкретној помоћи.

„Приликом посете председника Вучића у јануару ове године, ми смо га упознали са ситуацијом у Дому здравља и он је обећао да ће да помогне. Ово није прва помоћ коју добијамо од Србије, а помоћ за реконструкцију је од изузетног значаја“, истакла је Тица и закључила да је обнова Дома здравља од суштинског значаја за становнике Дрвара.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић истакла је да је помоћ у виду медицинске опреме немерљива, неопходна и значајна, јер су епидемију вируса корона дочекали у потпуности неспремни.

Она се захвалила и на помоћи у виду комби превоза за школску децу.

„Ова помоћ ће још више учинити становнике Дрвара срећнијим, посебно децу из основне школе која ће користити комби који је део помоћи. Тај превоз ће користити и остала деца, спортска удружења,  чланови културно-уметничког друштва, тако да је значај вишеструк.

Рунићева је оценила да је подршка Србије константна и закључила да то охрабрује и даје преко потребну наду у боље сутра.