Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. маја 2020.
IMG_9833

Мали: Имамо новца у буџету, показали смо да смо партнер грађанима и привреди

Министар финансија Синиша Мали истакао је гостујући у емисији „Фокус“ на телевизији Б92, да је данас почела исплата једнократне новчане помоћи од 100 евра грађанима који су се пријавили путем портала Управе за трезор или путем кол центра, као и да је завршена исплата за два милиона пензионера и примаоца новчане социјалне помоћи.

“До јутрос у 8 часова се пријавило више од 4,26 милиона људи, што је уз пензионере и примаоце новчане социјалне помоћи, који су је аутоматски добили, укупно шест милиона грађана Србије. Ово је велики успех економских мера које су везане за смањење негативних последица изазваних корона вирусом. На овај начин смо желели да подржимо грађане и покажемо колико је држава јака и стабилна. Дакле, преузели смо највећи терет кризе и показали привреди и грађанима, да и у време највеће кризе могу да се ослоне на своју државу“, каже Мали.

Он подсећа да пријаве за новчану помоћ од 100 евра трају до 5. јуна, а да ће до 7. јуна бити исплаћени сви који су се пријавили.

„Око 500.000 грађана ћемо дневно исплаћивати, и у наредних 7 дана све ћемо све исплатити. Новца у буџету имамо и радујем се том тренутку када ћемо исплатити сав новац и показати да држава стоји иза својих обећања“, каже Мали.

На критике да је ова мера можда популистичка, Мали каже да је мера искључиво економска, да су ту меру спровеле и САД и Сингапур, најразвијеније земље света. Објашњава да ће тај новац, када дође у руке грађана, бити потрошен, да новац тако улази у токове, а покреће се производња и привреда. Подсећа да је то само једна од економских мера пакета вредног 5,1 милијарду евра, који чини 11 одсто нашег БДП-а.

„То је слика једне јаке и модерне Србије, која притом ниједног тренутка овим мерама не угрожава финансијску стабилност земље, већ само остварује циљ, а то је да се сачувају производни капацитети и радна места и помогне грађанима“, каже Мали.

Подсећа да је, када је криза изазвана корона вирусом почела, држава обећала повећање зарада здравственим радницима од 10 одсто и да је то испунила, јер су они имали најодговорнији задатак у време пандемије, да сачувају животе.

„Обећали смо и једнократну помоћ пензионерима од 4000 динара и то смо испунили. Када је реч о предузетницима, држава први пут у историји плаћа минималну зараду три месеца за милион и 52 хиљаде запослених” каже Мали.

Подсећа и на мораторијум на плаћање кредита који је искористио велики број грађана, као и на 200 милиона евра кредита Фонда за развој са каматном стопом од 1 одсто, као и две милијарде евра гарантне шеме преко пословних банака за које гарантује држава у наредне три године.

“Привредници који су контактирали Привредну комору Србије, кажу да су задовољни мерама. Ако погледате земље у окружењу и у Европи, ми смо једна од две, три земље која је највише дала привреди”, истиче Мали.

Министар је подсетио да је Србија у првом кварталу ове године остварила стопу раста од 5 одсто, док је истовремено пад у еврозони био 3,3 одсто. Навео је да је стопа раста у јануару ове године била 6, 5 одсто и, како каже, да се није догодила криза први квартал бисмо завршили са растом изнад 6 одсто. Навео је и да ће Немачка имати пад око 5 или 6 одсто, Италија, Хрватска од око 9 одсто, САД око 4,5 одсто, а да ће српска економија пасти најмање.

“Србија ће остварити најбоље резултате у Европи ове године, јер су пројекције и ММФ-а и Светске банке, да смо у повољнијем положају од осталих. Сигуран сам да ове године можемо да будемо на позитивној нули. Отворили смо економију у право време, обезбедили смо добре економске мере, сачували производне капацитете, грађевински радови се настављају, градилишта су отворена, отворени су и кафићи и ресторани“, навео је Мали и истакао да се наредних дана очекује отварање неколико фабрика, јер страни инвеститори не одустају од улагања.

“Бринемо о сваком динару грађана, девизне резерве су нам 13,5 милијарди евра, то је та разлика данас у односу на пре неколико година, морали смо да прођемо тешке рефоме и сад као резултат имамо суфицит у буџету неколико годна заредом, имамо смањење стопе незапослености на 10 одсто, стабилан јавни дуг, стабилне финансије и то све је наша лична карта иза које стојимо и због чега смо и даље атрактивна земља за улагање”, каже Мали.

Најављује да ће сутра бити одржан још један састанак с представницима сектора који су највише погођени епидемијом корона вируса, а то су угоститељство , транспорт и логистика.

“Направићемо договор и изаћи са мерама подршке тим секторима који већ, да напоменем, користе све мере помоћи које имамо у економском пакету”, каже Мали.

Додаје да ће се у року од десет дана изаћи и са додатним мерама за подстицање новог запошљавања, које је недавно најавио и председник Александар Вучић, како би се пре свега, млади, који су се услед пандемије вратили из иностранства у Србију, што пре запослили и задржали у земљи, а они који су услед пандемије, остали без посла, добили ново запослење.

Додаје да, у овом тренутку неће бити потребан ребаланс буџета, можда на јесен, али истиче да  то није ништа лоше, као и да ће се радити само уколико будемо имали вишак прихода.

На критике Драгана Ђиласа да се држава поново задужује и да је могла да узме повољнији кредит од ММФ-а и тиме уштеди 300 милиона евра, уместо да се задужује на тржишту капитала, Мали подсећа да је Ђилас оставио грађанима Београда милијарду  и 200 милиона евра дуга, као и да су његове фирме зарадиле преко 600 милиона евра док је био на власти.

“ММФ је са Владом Србије потписао стенд бај аранжман 2015. године који је успешно трајао је до 2018., и сад имамо још један аранжман који је у току. Дакле, Влада сарађује са ММФ-ом неколико година уназад, подржали су нас у економским реформама, ту нема тајни. Занимљиво да Ђилас сада помиње ММФ, а 2011. године, када је ММФ са Владом потписао уговор и тражио већу транспарнтност јавних финансија, да се новац не баца и Србија не води у банкрот, тадашња влада га је раскинула после само три месеца, док наш аранжман и сарадња трају успешно годинама, јер ова Влада ради транспарентно и одговорно”, каже Мали.

Објашњава да, када је Ђилас рекао да смо од ММФ могли да узмемо кредит са каматном стопом од 0 одсто, није рекао које земље и под којим критеријумима могу да узму новац, да је он само за најсиромашније земље на свету,у које Србија не спада.

“То је за сиромашне земље које не могу саме да функционишу, као што су Авганистан, Џибути, Мауританија, Таџикистан, Камерун, Буркина Фасо, Конго, Габон, Малави, Мозамбик, Руанда” каже Мали, додајући да Србија, и да хоће, не може да узме овакву врсту помоћи, јер није сиромашна земља.

“Постоји и други вид помоћи, за државе које имају проблем у платном билансу и немају довољно девизних резерви и то опет нисмо ми, већ су тај кредит узеле Албанија, БИХ, Северна Македонија, Того, опет знатно сиромашније земље од нас, и ми једноставно не спадамо у ту категорију земаља, али Ђилас је и то заборавио да напомене”, каже Мали.

“Ми смо две милијарде добили на међунардоном тржишту капитала, изашли на Лондонску берзу и рекли хоћемо да се такмичимо и добијемо новац од респектабилних инвеститора и да будемо јефтинији од ММФ. Ми смо га добили за 3,125 одсто камате и то у време економске кризе. У Ђиласово време, камата на десетогодишњу обвезницу је била 7,25 одсто, и то у време када кризе није било. Па грађани су укупно 1,4 милијарде долара камате платили, питам се о којој уштеди од 300 милиона евра говори Ђилас”, каже Мали. Подсећа и да су у Ђиласово време камате у једном тренутку ишле и преко 15 одсто, а сада су 2,5 одсто и да грађани  то јасно виде.

Мали каже да је због корона вируса реализација пројекта “Србија 2025” померена за неколико месеци, али да је план исти.

“Око 14 милијарди евра ћемо инвестирати у наредних пет година у инфраструктуру, здравствени систем, образовање, водовод и канализацију и све оно што ће подићи стандард и нашу привреду. План је да у Србији 2025. просечна плата буде 900 евра, а просечна пензија око 400 евра и то је апсолутно могуће и ми тај новац имамо делимично обезбеђен. Да вас подсетим, Моравски коридор је кренуо да се гради. Ми смо у ребалансу буџета издвојили 3,6 милијарди динара додатних за  радове на Моравском коридору за ову годину који јесте део плана Србија 2025., и апсолутно смо посвећени томе. Важно је да држава инвестира, јер то повлачи и приватне инвестиције, а то је прави подстрек расту БДП и наше економије. Грађани треба да буду мирни, јер ћемо се борити за сваки динар и свако радно место и привреда и грађани могу да се ослоне на државу у сваком тренутку”, истиче Мали.