Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
09. новембра 2020.
MORI I MALI
MORI I MALI
MORI I MALI
1/

Мали и Мори о заједничким пројектима Србије и Швајцарске

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са председницом Националног већа Швајцарске Конфедерације Изабел Мори, са којом је разговарао о заједничким пројектима две земље, као и о економској ситуацији изазваној пандемијом вируса Covid-19.

Мали је рекао да је Србија спремно дочекала пандемију коронавируса са јавним дугом испод 52% БДП-а, суфицитом у буџету који је имала већ четири године за редом, и убрзаним привредним растом. Захваљујући томе, како је истакао, Влада Републике Србије је могла брзо да реагује са свеобухватним и правовременим економским мерама за подршку привреди.

Министар је додао да је држава исплаћивала плату за преко миллион запослених за пет месеци, да су били одложени порези и доприноси на зараде, да су привредницима на располагању јефтини кредити, а да је 6,1 милиона пунолетних грађана добило једнократну новчану помоћ од 100 евра. Резултат мера је најбољи резултат по висини привредног раста у Европи, закључио је Синиша Мали. Он је рекао и да је изазов наредна 2021. година, с обзиром на то да све зависи од ситуације са коронавирусом.

Мори је похвалила низак удео јавног дуга Србије у БДП-у и додала да је важно што је управо због тога држава могла брзо да реагује са економским мерама за подршку привреди. Како је истакла, резултати Србије су у том смислу импресивни. Она је напоменула и да Швајцарска такође помаже својим предузећима која имају потешкоће у пословању тако што им покрива највећи део плате.

Министар Синиша Мали је захвалио Швајцарској на подршци коју та држава пружа Србији и истакао да је наша земља апсолутно посвећена сарадњи на заједничким пројектима. У великом делу ти пројекти се односе на неопходне реформе, што је за Владу један од најважнијих циљева.

Између осталог, ради се о пројекту који се тиче корпоративног финансијског извештавања, затим подизање капацитета Сектора за управљање фискалним ризицима у Министарству финансија, пројекту реформе финансија на локалном нивоу, јачање капацитета Пореске управе… Како је Синиша Мали рекао, Србија се посебно угледа на Швајцарску када је реч о дуалном систему образовања, и додао да у њему учествује све више компанија.

Саговорници су се сагласили да је сарадња две земље у економском смислу одлична и да ће се наставити са радом на важним заједничким пројектима.