Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
30. јануара 2020.
Fotografija EIB

Мали: ЕИБ је препознао добре резултате Србије

Министар финансија Синиша Мали састао се данас са шефом дивизије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Словенију, Хрватску и Западни Балкан Матеом Ривелинијем, са којим је разговарао о пројектима који се спроводе са том финансијском институцијом, као и о будућим заједничким активностима.

Саговорници су оценили да је прошла година била успешна, те да су се реализовали бројни пројекти у локалним самоуправама, који су видљиви и важни за унапређење квалитета живота свих грађана Србије.  Како је истакнуто, реч је о првенствено о пројектима из области инфраструктуре.

У том смислу, прошле године Град Београд је потписао уговор са Европском инвестиционом банком вредан 35 милиона евра за изградњу канализације на левој обали Дунава, на територији Градске општине Палилула, а решавање овог проблема планира се и у другим градовима Србије.

Министар Синиша Мали је рекао да интересовање ЕИБ-а за Србију и за улагање у важне пројекте значи да је та финансијска институција препознала добре резултате који су постигнути.

„Сада нам је историјска шанса да завршимо пројекте на које смо чекали деценијама а који су цивилизацијска потреба грађана. Србија има стабилну економију коју препознају и потенцијални инвеститори а доказ су недавна дешавања на тржишту. Уз могуће укључивање наших српских обвезница на ЈП Морганов индекс државних обвезница земаља у развоју, наше обвезнице ће бити сврстане у групу оних које су лако доступне инвеститорима а значајни интернационални професионални инвеститори имаће Србију у свом видеокругу за потенцијално улагање“, рекао је министар.

Он је подсетио и да је Србија јуче продала све планиране и емитоване државне обвезнице са роком доспећа од 20 година, што је још једна довољна потврда поверања инвеститора у домаћи финансијски систем.

Ривелини је истакао да ће приоритет ЕИБ-а у наредном периоду бити еколошки одрживи,  односно  „зелени пројекти“, као и пројекти из области енергетске ефикасности. Министар је подсетио да, када је реч о улагањима у области енергетике, план „Србија 2025“ предвиђа 500 милиона евра.

Он је додао да је управљање отпадом еколошко, али и економско питање у којем лежи велики потенцијал. Све већи број земаља предузима активности из области „зелене економије“  како би се подстакао економски раст који генерише одржив развој.