Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
04. априла 2019.

Мали: Е-инспектор у борби против сиве економијe

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас поводом усвајања Акционог плана за спровођење националног програма за сузбијање сиве економије за период 2019-2021 године да је реч о веома детаљном, свеобухватном плану усмереном ка потпуном сузбијању сиве економије у Србији како би се створио транспарентнији и конкурентнији привредни амбијент.

Министар је као најважнију ставку навео то што тзв. е-инспектор обједињује све инспекције и њихов рад на територији Србије.

„Дешава се тренутно да имате велики број инспектора и инспекција које не комуницирају међусобно и хоћемо да то изменимо“, рекао је Мали у изјави за Танјуг.

Према његовим речима, сви инспектори и инспекције ће комуницирати кроз портал „е-инспектор“, а биће формиран и јединствени кол центар преко којег ће грађани моћи да укажу на примере сиве економије.

Министар је изјавио да у Србији има око 150 тзв. „претоварних места“ где се нелегално претоварују нафта, нафтни деривати, пољопривредни производи, шљунак и песак.

„То некако пролази кроз систем јер не постоји добра координација инспекција. То желимо да променио како би тај нелегални промет увели у легалне токове“, каже Мали.

Како је навео, у оквиру акционог плана је и детаљан план о сузбијању нелегалне градње у Београду, као и акциони план који се односи на трговање преко интернета, где је веома велики број нерегистрованих субјеката који се тиме баве.

Министар је истакао да се истовремено наставља са реформом Пореске управе, те да је у оквиру Акционог плана успостављање тзв. дигиталне фискализације 2020. године.

“Циљ је да све фискалне касе буду у стварном времену повезане са Пореском управом како би њихов рад био још ефикаснији и још бољи“, каже Мали.

Како је рекао, план садржи велики број активности које су усмерене ка томе да се сузбије сива економија и подигне подигне свест грађана о штетности сиве економије јер сви од ње губе.

„И они који раде у сивој зони, с обзиром на то да нису плаћени ни порези ни доприноси, и они који од тога требају да имају корист, као што је држава директно у смислу повећаног прилива у буџет, а грађани индиректно кроз изградњу нових болница, вртића, аутопутева, на крају крајева већих плата и већих пензија“, рекао је Синиша Мали.

Министар је најавио да ће се заједно са свим осталим министарствима у Влади Србије радити на сузбијању сиве економије и имплементацији Акционог плана са конкретним корацима и мерљивим резултатима.

„Грађанима Србије извештај о томе шта је урађено на сузбијању сиве економије биће поднет на крају 2019. и 2020. године“, рекао је Мали и додао да су очекивања да ће се ниво сиве економије драстично смањити и да ће се на такав начин повећати животни стандард и квалитет живота грађана Србије.