Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
03. фебруара 2019.

Мали: Добре резултате потврдио и ММФ

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да га веома охрабрују подаци о стању у државној каси, јер су доказ да је привреда Србије на правцу економског опоравка, а добре резултате потвдила је и мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) која тренутно борави у Србији.

„Трећу годину заредом смо у плусу, а посебно ме охрабрују подаци о приходима буџета у јануру ове године. Планирали смо да нам суфицит буде око 7,8 милијарди динара, односно око 65 милиона евра,
а резултат је три пута бољи, остварено је 23,6 милијарди динара“, рекао је министар Мали гостујући на РТС-у и додао да су бољи и приходи и наплата, да је већа привредна активност.

„То говори да је Србија на правом путу опоравка и раста и даје нам за право да будемо оптимисти за целу 2019. годину. Сада видите колико је било важно покренути реформе и колико су видљиви резултати“, рекао је министар.

Он је истакао да ако се са оваквим приливима у буџет настави, „размишљамо о новом повећању плата и пензија у овој години“.

Министар Мали се осврнуо и на боравак мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) која сутра званично завршава мисију у Београду.

ММФ током посете разматра
спровођење програма макроекономских и структурних реформи који је подржан Инструментом за координацију политика. Тај програм је одобрен Србији у јулу 2018, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

„Два су циља доласка ММФ. Један је да се потврде резултати из 2018. године, а други да се дефинишу циљеви за 2019. годину. Важно је да је ММФ потврдио добре резултате за 2018. годину, а то су висока стопа привредног раста од око 4,4 одсто у прошлој години, што нас сврстава у најбрже растуће економије Европе, затим стопа незапослености која је у октобру 2018. године износила 11 одсто“, навео је он.

Према његовим речима, у договору са ММФ, остаје да се даље настави рад на структурним реформама, првенствено у области реформе јавних предузећа, као и јавног сектора.

„Примера ради, 2012. године укупни губици јавног сектора били су преко 60 милијарди динара, а 2017. били смо у добитку, сва јавна предузећа остварила су приход већи од 20 милијарди динара. То је велика промена, боље се ради, али постоји простор да се унапреди управљање. Остаје да се ради на побољшању јавне администрације, јер је грађанима потребна администрација која је ефикаснија и боља. Инсистирамо на Е-управи, а радимо и на реформи Пореске управе“, казао је он.

За министра је веома важно и то што смо усвојили бројне реформске законе.

„Крајем године смо усвојили реформске законе, који растерећују привреду, смањили смо оптерећење на зараде и сада преостаје да видимо на који начин ће привреда то осетити. Циљ је да пословни амбијент буде још атрактивнији, а наш задатак је да створимо услове за још више радних места и допринесемо још већем расту нашег БДП-а у будућности“, рекао је Мали.

Министар се осврнуо и на статус Комерцијалне банке, чије је решавање такође део аранжмана са ММФ-ом, рекавши да се ове недеље очекује избор саветника за избор стратешког партнера.

„Ми ћемо током ове недеље имати потписан споразум са саветником који ће нам помоћи да сагледамо стратешке опције и како радити са Комерцијалном банком у будућности. Прошле године смо били успешни, нашли смо партнера и за РТБ Бор, то је велика ствар, после више деценија лутања. Партнера смо нашли и за Аеродром „Никола Тесла“, партнера имамо и у железари. Хоћемо да видимо и на који начин да пронађемо и стратешког партнера и за Комерцијалну банку. Идеја нам је да држава излази из оних делатности где није потребно да буде и да се сконцентришемо на прављење окружења које ће бити подстицајно за развој приватног, као и државног сектора“, казао је Мали.

Министар је на питање о томе да ли се са ММФ-ом разговарало о могућој економској кризи одговорио потврдно.

„Свакодневно се бавимо тиме, јер Србија је део света. Имате кризу и на Средњем и Далеком истоку, Венецуели. То су шокови који могу да доведу до економске кризе. Оно што је за грађане важно да знају је да је Србија данас много отпорнија и економски снажнија него што је била пре пар година, тако да смо много спремнији за било какву потенцијалну економску кризу. Структурне реформе нам дају могућност да будемо још јачи и отпорнији“, рекао је Мали.

Он се осврнуо и на дешавања током протеста протекле суботе у Београду, када су се у центру града појавила вешала.

„Осудио бих оно што се догодило у суботу у Београду. Први пут после 78 година појавила су се вешала на Теразијама. То су урадили неки који желе да вешају оне који другачије мисле од њих. Мислим да то није добра политика, нити добар пример и то није оно што Србији треба у овом тренутку“,
закључио је Мали.