Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
27. октобра 2020.
SINISA MALI
SINISA MALI
KZN NAGRADNE IGRE
1/

Мали: До сада је пристигло 140.000 коверата за наградну игру „Узми рачун и победи 2020“

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је званично најавио наградну игру „Узми рачун и победи 2020“ и нагласио да ће прво извлачење бити одржано 21. новембра, као и да ће том приликом награде бити трособан стан у насељу Земунске капије и пет аутомобила марке FIAT.

„До сада је пристигло скоро 140.000 коверата за учешће у наградној игри. Потребно је да сакупите 10 фискалних рачуна или 10 потврда о плаћању картицом (слипова), минималне вредности 100 динара по фискалном исечку или слипу, а важиће рачуни који су издати након 1. септембра ове године“, рекао је Мали и додао да ће бити организовано више извлачења, у оквиру којих ће грађани моћи да освоје вредне награде – 12 станова и 60 аутомобила.

Министар финансија је истакао да је циљ наградне игре подизање свести грађана и привреде о томе да порески приходи представљају новац свих грађана, који се  касније троше на изградњу нових путева, болница, школа, због чега је важно да приликом сваке куповине траже фискални рачун.

„Када је било потребно да држава реагује, успели смо да издвојимо 5,8 милијарди евра да помогнемо привреди и да свим грађанима исплатимо по 100 евра. То је могуће могуће само ако имамо стабилан систем, али и ако је развијена свест грађана да новац који иде за порезе и доприносе користимо управо за такве ствари“, навео је Мали и додао да што више људи то поштује и разуме, држава нам је јача и способнија да улаже у бољи живот својих грађана.

Осим што на овај начин грађани могу да освоје вредне награде, учешћем у наградној игри они се боре и за свој град – девет најодговорнијих локалних заједница које пошаљу највише фискалних рачуна и слипова по глави становника освојиће фонд од 180.000 евра за улагање у јавна добра и услуге по избору грађана.

Министар је рекао да је ова наградна игра део активности предвиђених Акционим планом за сузбијање сиве економије за 2020. годину.

„Из године у годину учешће сиве економије у БДП-у се смањује, али ми још увек нисмо задовољни, јер знамо да можемо боље. У протеклом периоду, на основу тог акционог плана, усвојили смо нови Закон о јавним набавкама, који је омогућио да се све јавне набавке раде преко портала јавних набавки, централизовано и транспарентно. Настављамо и реформу Порескe управе. Организациони део је завршен, а сада радимо са новим кадровима, запошљавамо нове људе, радимо и на унапређењу њиховог ИТ система“, објаснио је он.

Мали је рекао да се трећу годину заредом смањују порези и доприноси на зараде, као и да је незапосленост у другом кварталу ове године на историјском минимуму од 7,3 одсто.

„То је важно, јер је велики део сиве економије био везан за оне људе који су радили у том сивом делу наше економије. Полако, али сигурно остварујемо велике успехе када је борба против сиве економије у питању“, рекао је Мали.

Он је нагласио да су два кључна корака испред нас – закон о фискализацији и закон о тзв. е-фактурама.

„На сајту Министарства финансија објављен је Нацрт закона о фискализацији. Жеља нам је да кроз систем онлајн праћења промета олакшамо рад Пореске управе и смањимо удео сиве економије у нашој привреди. Наредних дана очекујемо да ће се тај Предлог наћи  и у јавној расправи. Саслушаћемо свакога ко има сугестије, а идеја је да се тај закон усвоји до краја године, да би почео да се примењује од 1. јануара 2022. године“, објаснио је Мали.

Министар је нагласио да ће највећи терет увођења нових фискалних каса држава преузети на себе.

„Држава ће тај трошак преузети на себе, а коштаће око 3,5 или 4 милијарде динара. Тај новац ћемо обезбедити у буџету за 2021. годину. Не желимо да оптерећујемо привреду, а сигурни смо да ће се то улагање врло брзо исплатити у року од годину, до годину и по дана, пошто ћемо бити значајно транспарентнији и једноставнији. Имаћемо јачи систем наплате пореза и праћење рада пореских обвезника.

Када је реч о закону о е-фактурама, министар је истакао да је реч о захтеву привреде.

„Очекујемо да ћемо у првом кварталу наредне године усвојити и тај закон, а да је планирано да његова примена почне од 1. јануара 2022. године. Нећете више имати папирне фактуре, потписе, већ ћете кроз ситем упаривања фактура имати информациону подлогу. То је за привреднике веома важно, не само због тога што се смањује учешће сиве економије, већ се смањују и потенцијалне неправилности. Убрзава се и повраћај ПДВ-а, јер уколико се фактуре упаре, ако је све у реду, неће бити разлога да држава већ наредни дан не врати ПДВ“, објаснио је министар финансија.

Мали је пожелео свим грађанима Србије срећно учешће у наградној игри „Узми рачун и победи 2020“ и закључио да је неопходна стална подршка грађана у борби против сиве економије.

На конференцији на којој је званично најављена наградна игра „Узми рачун и победи“, поред министра финансија Синише Малог, учествовали су и директорка Пореска управе Драгана Марковић, као и председник Савеза за фер конкуренцију НАЛЕД-а Иван Милетић.

Драгана Марковић је истакла да је наградна игра мотив више да као уређена заједница пребродимо све препреке које се пред нама налазе.

„Свака мера која се односи на јачање свести о значају узимања фискалних рачуна и поштовање пореских прописа је добродошла. Није у питању само едукација, у питању је све што би се могло назвати културом, васпитањем и домаћинским понашањем. Наградна игра свакако подиже ниво свести грађана о значају узимања фискалних рачуна, а додатно је важно да се тако подигнут ниво свести одржи, али и унапреди“, рекла је она.

Иван Милетић је рекао да је према истраживањима, 2017. и 2018. година била успешна, јер се преко 40 одсто грађана прикључило борби против сиве економије, и то баш путем ове наградне игре.

„Ово је година коју је обележила корона и ковид криза. Економије широм света су погођене, а ми се надамо да ће наградна игра бити мотив да сви заједно радимо на свести колико је пореска дисциплина важна и колико је битно да сви испуњавамо наше грађанске обавезе“, нагласио је Милетић.