Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
03. марта 2020.
SINISA MALI
UCESNICI
MIHAILO VESOVIC, SINISA MALI, ANA BRNABIC, JELENA DRAKULIC PETROVIC
1/

Мали: Дигитализација ће подстаћи још већи раст привреде

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је учествовао на панелу „Геополитика у дигитално доба“, у организацији Привредне коморе Србије (ПКС) и компаније „Рингијер Аксел Шпрингер“, који је одржан у хотелу „Горски“ на Копаонику.

Министар Мали је истакао да Србија има новца за дигитализацију, која је развојна шанса наше земље.

„Ми имамо новца за дигитализацију, рецимо ИТ канцеларија сада има буџет 50 одсто већи него што је имала прошле године. Привредници морају да схвате предности дигитализације, која ће, између осталог, омогућити да се ПДВ брже враћа, да се убрзају царинске процедуре“, навео је Мали.

Он је дигитализацију назвао и статешким циљем, средством које ће нам помоћи да убрзамо привреду и остваримо још већи раст.

„Потребан нам је још већи привредни раст и ми очекујемо да Србија 2025. године има БДП вредан 73 милијарди евра. За то нам је потребна дигитализација као стратешки циљ“, рекао је Мали.

Он се посебно осврнуо на процесе дигитализације који се спроводе у Пореској управи (ПУ) и Управи царина.

„Реформа Пореске управе иде у два смера. Један је суштинска реформа, која је усмерена на рад управе, у смислу дигитализације, убрзавања процеса, док други представља увођење нових уређаја који ће омогућити да релевантне установе, у реалном времену, добијају информације о приходима привредних субјеката“, рекао је Мали и додао да ће то значајно олакшати пословање и животе свих нас.

Мали је истакао да ће дигитализација значајно убрзати повраћај ПДВ-а.

„То је иначе један од главних захтева привредника, јер они сада чекају 10, 15, или 25 дана на повраћај ПДВ-а. По завршетку тог процеса видећемо стварну бенефит дигитализације у ПУ“, рекао је министар финансија.

Он је нагласио да се интензивно ради и на дигитализацији процеса Управе царина, ради бољег и бржег протока људи и робе, посебно због иницијативе „Мини шенген“.

„Што се тиче царине, већ смо усвојили све одлуке, рецимо са Северном Македонијом,  имамо један шалтер за све земље“, навео је Мали.

Влада, како је рекао министар финансија, води дијалог са привредом и са цивилним сектором.

„Ми смо спремни да слушамо, разумемо и имплементирамо савете које добијамо од цивилног сектора. Тако ћемо, на пример, од 1. јула имати портал јавних набавки који ће обезбедити већу конкурентност, транспарентност и то је заправо један од начина на који ће Влада подржавати конкуренцију и подстицати дигитализацију“, истакао је Мали.

Министар је навео да се важне одлуке доносе консултујући привреду, јер идеја је, оцењује он, да се економија и наше друштво погура напред.

„Мислим да смо на правом путу и желим да захвалим премијерки Ани Брнабић јер се бори за процес дигитализације у Србији. Надам се да можемо малим корацима направити разлику и радити још боље у будућности. Дигитализација је само средство, а циљ је већи квалитет живота грађана, боље друштво и јача економија“, рекао је Мали.

Он је оценио да је за Србију кључна 5Г мрежа, јер без ње неће моћи да настави са дигитализацијом.

 

Фото: Танјуг