Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
28. новембра 2019.
IMG 2811

Мали: Буџет за 2020. годину прекретница у нашој економској политици

Посланици Народне скупштине Републике Србије данас су усвојили Закон о буџету за 2020. годину, који је, како је министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали оценио,  развојни и избалансиран, и усмерен је на раст животног стандарда и инвестиција.

Буџетом су предвиђени укупни приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи у висини од 1.334,7 милијарди динара, а предвиђени дефицит је 20,2 милијарди динара, односно 0,3 одсто БДП-а.

„То је велика и важна вест за грађане Србије. Овај буџет представља прекретницу у нашој економској политици, са мерама фискалне консолидације смо завршили, тешке, али храбре мере су иза нас. Буџет за 2020. годину подразумева веће плате у јавном сектору, веће пензије за 5,4 одсто, огромне инвестиције у нашу јавну инфраструктуру, путну, железничку, дакле за Моравски коридор, остале ауто-путеве. Ми смо у протеклих пет година изградили преко 320 километара нових ауто-путева“, рекао је Мали.

Он је нагласио да се наставља са таквом политиком, јер превиђено је, како каже, никада више новца за улагање у здравство, просвету, Фонд за науку.

„Дакле, реч је о потпуно избаланираном, уравнотеженом буџету, који је усмерен на подизање животног стандарда грађана Србије са једне стране, а са друге стране, ка убрзању нашег економског раста“, рекао је Мали.

Министар наводи да охрабрују цифре и бројке, да смо у трећем кварталу ове године имали стопу раста, по флеш процени, од 4,7 одсто, док се очекује да ће за целу годину бити 3,8 одсто, а можда чак и више од тога.

„Дакле, наша економија расте све брже, пројектовали смо 4 одсто за 2020. годину, у нади да ће бити још већи раст. Више стопе раста за нас значе и бољу ситуацију у буџету, више простора за пензије, за плате, за нове инвестиције, а све то полако, али сигурно, смањује стопу незапослености у нашој земљи и подиже животни стандард“, објаснио је Мали.

Он је истакао да се очекује да просечна плата у децембру ове године буде преко 500 евра, те да полако, али сигурно, идемо ка бољем животном стандарду, као и да је Србија на правом и стабилном путу економског развоја.

„Буџетом за 2020. годину предвиђена су повећања плата и пензија, али и рекордна издвајања за капиталне инвестиције, које ће подстаћи даљи раст БДП. Законима се омогућава и растерећење привреде, кроз олакшице, која ће јој дати могућност да буде још атрактивнија и конкурентнија и да допринесе већем привредном расту у 2020. години“, рекао је Мали.

У буџету за 2020. годину издвојено је 295,4 милијарди динара за плате, као и 581,2 милијарда динара за пензије за најстарије, које ће од јануара бити веће за 5,4 одсто.

Више ће се улагати и у образовање и иновације, па се тако наставља модернизација образовног система, а за пројекат „Повезане школе и дигиталне уџбенике“ планирано је око четири милијарде динара. Као подршка развоју науке, удвостручена су средства за Фонд за науку на милијарду динара.