Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
08. априла 2019.

Мали: Арапске инвестиције важне за привредни раст Србије

Mинистар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали копредседавао је данас седницом првог Мешовитог комитета Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) и седницу водио заједно са државним министром УАЕ Њ.Е Султаном Ахмедом Ал Џабером.

Том приликом у свом излагању Мали је истакао да су Уједињени Арапски Емирати изузетно важан политички и економски партнер Републике Србије, a да o јачини те сарадње најбоље говори податак да су 2010. инвестиције из УАЕ биле око 300.000 евра, да би од 2013. та бројка почела ра расте, достигавши у 2018. износ од око 180 милиона евра.

„То значи да је за неколико година вредност арапских инвестиција у Србију повећана за чак 600 пута. Мислимо да можемо још више, и управо захваљујући оваквим догађајима то ће бити и могуће. Посебно ми је драго што су на овом догађају присутни и представници компанија из Уједињених Арапских Емирата, са којима имамо прилику да разговарамо о даљим инвестицијама у нашу земљу и будућој сарадњи”, казао је Мали.

Мали је нагласио да до овако јаке и конкретне сарадње није дошло случајно, већ захваљујући улагању много напора и добре воље са обе стране.

“За тај успех су првенствено заслужни председник Републике Србије Александар Вучић и принц престолонаследник Абу Дабија његово височанство шејк Мухамед Бин Зајед Ал Нахјан, који су успоставили први контакт. И зато желим овом приликом да им се захвалим јер сада, неколико година касније, видимо шта је све произашло из те добре сарадње. Данас нисмо више само партнери, данас смо и пријатељи”, нагласио је Мали.

Заседање Мешовитог комитета резултирало је и потписивањем три важна документа – Протокола са заседања Мешовитог комитета, Меморандума о разумевању између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Министарства за климатске промене и животну средину УАЕ о сарадњи у области ветерине и Споразума о сарадњи између Федерације привредних комора УАЕ и Привредне коморе Србије.

Како је истакнуто на састанку, данашњим експертским разговорима обухваћена је сарадња у областима пољопривреде (сертификати за извоз хране), туризма, културе и културног наслеђа, унапређења привредне сарадње, енергетике (обновљиви извори, енергетска ефикасност, изградња и управљање бранама), образовања, спорта, изградње инфраструктуре (транспортне и логистичке), авио саобраћаја, здравства, образовања и производње лекова.

Министар је изразио очекивање да ће овакви састанци и билатерални односи резултирати
спровођењем нових пројеката у будућности.

Он је подсетио да је одлука Владе Републике Србије из 2013. године да се укину визе за држављане УАЕ била кључна за долазак инвеститора и пословних људи из УАЕ, као и несметани долазак емиратских туриста. У том контексту он је изразио очекивање и да ће ускоро ступити на снагу Протокол, који је потписан септембра 2018. године, а којим се држављанима Републике Србије, поред виза на дипломатске и службене пасоше, укидају и визе на обичне пасоше.

Позитивни ефекти доношења ове одлуке о укидању виза били су вишеструки а одразили су се и на долазак бројних инвестиција из УАЕ: „Ал Дахра”, „Елит агро”, „Мирабанк”, (прва банка из УАЕ у региону); „Београд на води”, „Етихад ервејз” (Ер Србија – Споразум о стратешком партнерству); „Ал Равафед” и „Порт Дубаи”.

Мали је подсетио да је имао прилику да лично учествује у неким великим пројектима, од којих је посебно издвојио пројекат „Београд на води“, који је, према његовим речима, већ променио лице града, и који је наш град сврастао на мапу модерних европских престоница. Ту је и компанија „Ер Србија“, настала од посрнулог ЈАТ-а. Ту су још и арапске инвестиције на Копаонику, где се гради велелепан хотел, као и улагања у војну индустрију. Ова предузећа данас укупно запошљавају скоро 5.000 људи.

„Цела Србија се претворила у једно велико градилиште. Као никада до сада се граде нови мостови, нови тунели, реконструишу се пруге, а све у циљу развоја наше инфратруктре, која је основ за развој домаће привреде, економије и друштва у целини. Наша обавеза за даље је да наставимо са одржавањем фискалне стабилности, као и да наставимо структурне економске реформе које нашу земљу треба да учине још атрактивнијом за инвестиције и да нам омогуће још бржи привредни раст”, рекао је Мали.

Министар финасија изнео је и неке статистичке податке који илуструју ниво сарадње са УАЕ.

„Билатерална трговинска размена расте, мада је и даље на релативно скромном нивоу, ако се имају у виду потенцијали две привреде (у последњих неколико година размена осцилира од 25 до 185 милиона долара). Наш извоз се у последње три године константно повећава и суфицит је на српској страни (осим у 2013.)”, истакао је Мали.

Према његовим речима у 2018. години укупна трговинска размена, која је износила 184,3 мил. долара, обележена је српским извозом од 157,1 мил. долара (повећање од 72,7% у односу на 2017.), док је увоз из УАЕ износио 27,2 мил. долара (повећање од 74,9%).

Он је прецизирао да је сличан однос увоза и извоза забележен је и у прва два месеца 2019. године, када је обим трговинске размене износио 25,9 мил. долара, од чега српски извоз 22,9 мил. долара (повећање од 64,8%), а увоз 3,0 мил. долара (повећање од 30,2% у односу на исти период претходне године).

Интензивирање сарадње наше две земље допринело је и повећању броја туриста из ове земље а томе је допринела и директна авио линија између две земље.

Министар је изнео утисак да је прво заседање Мешовитог комитета одржано у пријатељској и конструктивној атмосфери, као и да су у раду сви били веома конкретни и ефикасни.

Државни министар УАЕ
Њ.Е Султан Ахмед Ал Џабер похвалио је економске реформе које је Влада Србије предузела током протеклих година, као и велике напоре који су уродили плодом и довели до јачања финансијске, монетарне стабилности и значајног повећања извоза и протока страних инвестиција.

„Емирати потврђују своју сталну подршку Србији у њеним економским
аспирацијама, како би надоградила постигнуте резултате и забележила напредак у различитим областима трговине, инвестиција и развоја, што доприноси унапређењу билатералних односа, а и јачању просперитета и стабилности на Балкану“, истакао је државни министар Ал Џабер.

Он је подсетио да су улагања УАЕ у Србији достигла износ од око 4 милијарде долара кроз директне инвестиције и стратешка партнерства у бројним секторима од заједничког интереса, на првом месту у области ваздухопловства, туризма, безбедности хране, обновљиве енергије и развоја некретнина.

„Емирати настоје да истраже више могућности за инвестирање у Србији, укључујући инвестиције настале као резултат економских реформи, као и могућности у обећавајућим извозним секторима као што су рударство, индустрија и информационе технологије, што би на тај начин допринело настојањима Владе Србије да смањи концентрацију страних инвестиција и диверсификацију њихових извора”, нагласио је он.

Фото: Танјуг