Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
19. марта 2021.

Fitch Ratings потврдио кредитни рејтинг Србије на нивоу од „ББ+“, уз стабилне изгледе за даље повећање

Агенција за оцену кредитног рејтинга Fitch у свом извештају који је објављен 19. марта 2021. године потврдила је оцену кредитног рејтинга Републике Србије на нивоу од ББ+ и задржала стабилне изгледе за његово даље повећање.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали истакао је да су још једном препознати одлични економски резултати Србије, остварени у периоду пре и током пандемије.

„Овим је потврђено да су успешно спроведене све економске мере које је Србија предузимала од почетка пандемије корона вируса, као и претходне мере фискалне консолидације. Велики шокови изазвани корона кризом су избегнути, задржали смо радна места, а држава и новим економским мерама наставља да своди последице на најмању могућу меру“, рекао је Мали.

Заједничким напорима Владe Републике Србије и Народне банке Србије, као и донетим свеобухватним пакетом мера монетарне и фискалне политике који између осталих укључује низ мера за подршку домаћинствима, субвенције за плате, мораторијум на отплату кредита, смањење каматних стопа као и мере за подршку ликвидности у корпоративном сектору, ефекти кризе у Србији су знатно ублажени, наводи се у извештају агенције.

Министар Синиша Мали је подсетио да је одржавање српске економије постигнуто издвајањем укупно више од осам милијарди евра током прошле и ове године за помоћ грађанима и привреди, као и да је у току спровођење трећег економског пакета подршке.

Имплементација мера из обимног пакета подршке привреди и грађанима, очувала је ниво запослености у привреди, без повећања стопе незапослености.

Агенција Fitch Ratings препознала је и да су предузетим структурним реформама створени услови за раст прилива домаћих и страних директних инвестиција.

„Србија је последњих година изузетно атрактивна и пожељна инвестициона дестинација, а потврда тога је и чињеница да су стране директне инвестиције, упркос пандемији, током прошле године износиле скоро три милијарде евра. Ниједан страни инвеститор није одустао од својих инвстиције за време пандемије и то је добра потврда повољног амбијента за пословање “, навео је министар финансија.

Fitch у свом извештају наглашава да је одржана ниска и стабилна инфлација, релативна стабилност девизног курса, као и висок ниво девизних резерви које су достигле 13,6 милијарди евра на крају јануара 2021. године.

Такође, Fitch истиче улогу банкарског сектора у смањивању шокова изазваног пандемијом корона вируса.

Наводи се да је, услед потребе да се финансирају мере подршке привреди и грађанима како би се смањио утицај кризе изазване пандемијом COVID-19, у 2020. години дошло до повећања учешћа дуга у БДП-у. Fitch предвиђа да ће учешће дуга опште државе достићи привремено 59,6% БДП-а у 2021. години а да се већ од 2022. године очекује враћање дуга на његову опадајућу путању.

Агенција већ током текуће године очекује опоравак економије и процењује да ће бити остварен значајан привредни раст од чак 5,2% у 2021 години и 4,5% у 2022. години.

Министар Мали  је подсетио да корона криза још увек није завршена, али да је упркос томе Србија претходну годину завршила са одличним резултатима.

„Важно је напоменути и да смо ову годину, упркос пандемији, почели са одличним макроекономским индикаторима – јавни дуг је био на нивоу од око 52 процента, што је испод критеријума који прописује Мастрихт, што је такође феноменалан резултат у условима опште економске нестабилности. Поред оствареног веома малог пада БДП-а прошле године, Србија с правом очекује да ће кумулативни раст наредних година да буде највећи на старом континенту“, рекао је он.

Влада Републике Србије ће и у наредном периоду предузети све неопходне мере како би очувала тешко стечену финансијску стабилност и снажне јавне финансије и обезбедила што већи привредни раст који ће довести до бољег животног стандарда грађана, закључује се у саопштењу агенције.