Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
28. јануара 2020.
1
2
3
1/

Демировић: Систем паушалног опорезивања одличан пример сарадње државе и приватног сектора

Модернизација система паушалног опорезивања револуционарни је помак када је реч о дигитализацији сервиса за предузетнике и привреднике а према оцени помоћника министра финансија Драгана Демировића је и “школски пример успешне сарадње јавног и приватног сектора”.

Демировић је данас учествовао на конференцији за новинаре у организацији Националне асоцијација за локални економски развој (НАЛЕД) и Америчке агенција за међународни развој (УСАИД) на којој је представљен иновативни електронски систем паушалног опорезивања. На конференцији је истакнуто и да је већ 95.000 паушалаца добило решење о износу обавезе за порезе и доприносе и да им је решење достављено у пореско сандуче преко апликације еПорези.

“Радило се веома ефикасно и то би могло да послужи као уџбенички пример за јавно-приватни дијалог и рад радних група. Управо због тога желим да се  захвалим свим учесницима и да вас обавестим да су осим Министарства финансија и Пореске управе, учешће узели и многи други попут Кабинета преседнице Владе Србије Ане Брнабић, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, Министарство за рад, запошљавање, борачка питања и социјална питања, Министарству правде…“, казао је Демировић поменувши и друге невладине организације и удружења предузетника попут Стартита и Војвођанског ИТ кластера.

Он је подсетио да је Влада Србије формирала радну групу у последњем кварталу 2018. године, да је имала 30 чланова а да се то, после почетне сумње, показало као прави потез јер је проблем паушалног опорезивања могао да се сагледа из различитих углова свих заинтересованих страна.

Демировић је истакао и нема претпоставки да ће бити било каквих проблема са спровођењем Теста самосталности почев од 1. марта ове године.

Према његовим речима, Тест самосталности се односи на ангажман према поједином послодавцу. Тако да неко може да има као предузетник пословне односе са више налогодаваца а да само у односу на једног налогодавца не испуни критеријуме да би се сматрао као предузетник који независно послује. Тако да су то две ствари које су потпуно одвојене.

„А резултат теста самосталности је да се тај приход неће сматрати приходом од предузетничке делатности већ осталим приходом који ће бити посебно опорезован и оно што је битно за паушално опорезоване порезнике је да се тај приход неће урачунавати у годишњи лимит од 6.000.000 динара“, објаснио је Демировић.

Директорка Пореске управе Србије Драгана Марковић истакла је да је увођењем новог система паушалног опорезивања знатно поједностављена процедура и повећана транспарентност процеса. Према њеним речима, значајна новина је и увођење онлајн калкулатора за обрачун паушалног пореза и доприноса.

Према њеним речима,  за све који разматрају да крену у предузетничке воде значајна информација је да уносом својих параметара могу да израчунају колики би им био месечни, годишњи паушал или апроксимативно у наредне три године. На тај начин, моћи ће лакше да планирају своје пословање. Марковић је рекла да већ имају податке да је од почетка године регистровано 500 паушалаца у Агенцији за привредне регистре и да је новина да они у року од 48 сати добијају своја решења. Истакла је и да бројне групе паушалаца имају пореске олакшице, па су тако за оне које се баве старим занатима 50 одсто, за млађе од 30 и старије од 55 година – десет одсто, за особе са инвалидитетом – 15 одсто.

Догађају је присуствовала и премијерка Ана Брнабић која је истакла да је доста урађено на унапређењу транспарентности система и његовој предвидивости. Она је додала да се захваљујући електронском систему, променио амбијент за пословање и да је створена основа за здрав и динамичан економски одржив систем малих и средњих предузећа.

Према њеним речима, највећа корист од овог система је што је отклоњен било какав простор за корупцију те да се кроз дигитализацију ствара правни оквир са равноправним условима за све, смањује сива економија, а предузетници уводе у легалне токове.

Као значајну вест коју је желела да подели са присутнима премијерка је поменула и Закон о архивској грађи који је у Скупштини усвојен крајем прошле године а који привреди треба да омогући електронско архивирање докумената и ослободи их беспотребне папирологије и смањи трошкове за изнајмљивање магацинског простора.

Председник Надзорног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић истакао је једну важну новину а то је да се предузетницима који запошљавају додатне раднике пореска обавеза због тога неће повећавати. Паушалци су, подсетио је он, добили још једну погодност коју никада нису имали: ограничење највећег могућег раста пореске основице на највише 10 одсто годишње и то до 2023. године.

Догађају је присуствовала и Shanley Pinchotti, директорка Канцеларије за демократски и економски развој УСАИД-а, организације која је дала значајан допринос у спровођењу ове реформе.

На конференцији је истакнуто да сви паушалци који желе да се упознају са новим системом плаћања пореза информације могу да добију преко контакт центра Пореске управе Србије, шалтера „Ваш порезник“у оквиру филијала на којима порески обвезници могу добити све тражене информације, а Пореска управа доступна је и преко сајта и друштвених мрежа.  Речено је и да рок за измиривање обавеза за јануар истиче 15. фебруара.