Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
16. маја 2019.

Боља контрола државне помоћи и усклађивање са правилима ЕУ – фактор привредног и друштвеног раста

„Министарство финансија je у плану рада за 2019. годину уврстило израду новог Закона о контроли државне помоћи и одговарајућих подзаконских аката, што би требало да нас приближи унапређењу административних капацитета, а пре свега јачању јавне потрошње, као и да утиче на привредни и друштвени раст“, рекла је државна секретарка у Министарству финансија Јелена Танасковић на уводној конференцији пројекта „Подршка Комисији за контролу државне помоћи“, која је одржана данас у Београду.

Пројекат финансира ЕУ са скоро милион евра из претприступних фондова (ИПА 2014).

Јелена Танасковић је напоменула да је Србија недвосмислено посвећена остварењу стратешког циља, односно приступању ЕУ и примени амбициозног програма политичких и економских реформи.

„Овај пројекат ће значајно допринети напретку Србије у процесу приступања Европској унији. Када је реч о Преговорима, усклађивање регулативе са новим правилима о државној помоћи у ЕУ прво је од шест отворених мерила за Поглавље 8”, истакла је Танасковић.

Она је рекла да је посебно важна сарадња са експертима ЕУ, у оквиру које ће бити организоване обуке, с циљем унапређења административних капацитета, што би требало да допринесе већој ефикасности јавне потрошње и веома је важно средство за боље фокусирање употребе јавних ресурса и избегавање расипања средстава пореских обвезника.

Танасковић је напоменула да је заједнички циљ да у пракси свака интервенција органа власти, било на републичком или локалном нивоу, као у Европској унији, треба да буде добро осмишљена, да пружа циљну подршку јавним политикама, али и да буде потпуно усаглашена тржишним условима.

„Посебно бих нагласила да је управо Министарство финансија најзаинтересованији орган да правила и политике државне помоћи у Србији буду унапређени. Када је реч о плановима за будућност, инсистираћемо на томе да се одлуке о државној помоћи доносе транспарентно и да се одреде јасни приоритети“, рекла је Танасковић.

Шеф операција II Делегације Европске уније у Републици Србији Штефен Худолин истакао је да пројекат представља интегрални део оквира за преговоре.

„Ово је један од пројеката које ЕУ финансира, а који дају значајну подршку у припреми српске администрације на путу преговора за чланство у Европској унији. Ми стога видимо овај пројекат као подршку посебно у испуњавању почетних мерила, али у исто време и у општијем контексту јачања система државне помоћи са циљем да се оптимизује коришћење буџетских средстава како би била ефикасан инструмент за подстицање инвестиција, економског раста и отварања радних места”, рекао је Худолин, додајући да се тако остварује основни принцип да државна помоћ треба да буде додељивана по најнижој могућој цени за грађане.

Председник Комисије за контролу државне помоћи Владимир Антонијевић подсетио је да је неопходно израдити ново законско решење када је реч о додели државне помоћи и захвалио Министарству финансија на препознавању неопходности мењања постојећег Закона о контроли државне помоћи, који је донет 2009. године.

„Усклађеност правила и процедура, конкретно када је реч о државној помоћи, са правним тековинама ЕУ, донеће нам бољу контролу услова за добијање помоћи, механизми координације ће бити унапређени и ојачаћемо капацитете учесника у том процесу.
Неопходно је напоменути да је циљ заштита слободне конкуренције на тржишту, подстицање привредног развоја, али и обезбеђење транспарентности у додели државне помоћи, што ћемо постићи захваљујући новом законском решењу на којем Министарство финансија ради“, рекао је Антонијевић.

Вођа пројектног тима Радмила Михић истакла је да усклађивање правила државне помоћи са правилима Европске уније није циљ сам по себи, већ да су суштина користи које Србија добија уколико усклади своја правила са правилима ЕУ.

„Говоримо о мање тзв. пријатељске економије, бољим условима пословања и већем животном стандарду грађана,“ рекла је Радмила Михић.

Искуства Литваније поделила је заменица председника литванског Савета за заштиту конкуренције Јурате Шовиене.

“Подршка Комисији за контролу државне помоћи је јединствена прилика за Савет за заштиту конкуренције Литваније да пренесе своја најбоља профсионална искуства колегама у иностранству. Уверени смо да ћемо, у сарадњи са иностраним партнерима и корисником, направити позитивне промене у области државне помоћи у Србији”, рекла је Шовиене.

Пројекат је започет у фебруару 2019. године и трајаће до фебруара 2021. У оквиру пројекта ће, између осталог, стручњаци за питања државне помоћи из Србије размењивати искуства са најрелевантнијим експертима из ЕУ. Први пут ће бити организована обука за све 174 јединице локалне самоуправе у области државне помоћи и биће израђен нови инвентар шема државне помоћи, као и приручници за примену правила државне помоћи. У више градова Србије биће организованo 12 тренинга о правилима и процедурама контроле државне помоћи.

Пројекат спроводи конзорцијум који предводи Alternative Consulting у сарадњи са DMI France и Саветом за заштиту конкуренције Републике Литваније.