Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
24. септембра 2019.

Станивуковић: Неопходан ефикасан систем управљања границом

Државни секретар Министарства финансија Гојко Станивуковић учествовао је данас на скупу „Дијалог о интегрисаном управљању границом” који је у организацији Министарства унутрашњих послова одржан у Палати Србија.

„Како ситуација на западном Балкану захтева специфичан приступ интегрисаном управљању границама, који се највише ослања на координацију и сарадњу свих релевантних служби и агенција укључених у контролу граница, олакшавање трговине и сарадњу у пограничним регионима, неопходно је изградити ефикасан, делотворан и интегрисани систем управљања границама и на овоме ће се интензивно радити у наредном периоду”, рекао је Станивуковић.

Он је подсетио да је Управа царина, која је у саставу Министарства финансија, jeдан од корисника инструмента секторске буџетске подршке за област интегрисаног управљања границом, финансираног из ИПА 2016.

„Управа Царина Републике Србије спада у ред најефикаснијих организационих целина у области коришћења финансијских средстава из предприступних фондова помоћи које одобрава Европска комисија, усаглашеном законском и подзаконском регулативом, као и увођењем система који су идентични по стандарду и функционалности онима у ЕУ”, рекао је он.

Управа царина je данас суочена са окружењем где су промене учестале услед развоја производње и потрошње, пораста међународне трговине и нових глобалних изазова као што су: организовани криминал, тероризам, илегалне миграције, тако да ће улога Управе царина и у будућности бити, да одржи трајни баланс између основних задатака: заштите друштва, прикупљања средстава за буџет и трговинских олакшица.

Говорећи конкретно о секторској буџетској подршци, Станивуковић је рекао да су крајем 2018. године уплаћена прва транша за област Интегрисаног управљања границом у износу 7.4 милиона евра.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је Србија поносна на резултате остварене у области интегрисаног управљања границом и да реформе граничне полиције имају за циљ повећање безбедности наше државе и грађана, али и достизање стандарда Европске уније (ЕУ) у овој области. Стефановић је навео да процес интегрисаног управљања границом има пуну подршку свих институција укључених у овај пројекат.

Шеф делегације Европске уније Сем Фабрици истакао је да је Србија остварила значајан напредак у спровођењу Стратегије интегрисаног управљања границом и додао да ће ЕУ наставити да пружа финансијску подршку реформама у овој области.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је област интегрисаног управљања границом врло комплексна и да овај пројекат није важан само за Србију, већ и за Европску унију.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић указао је да безбедносни ризици који постоје у савременом свету нису само повезани са људима, већ и са животињским светом и протоком робе биљног порекла.

24.09.2019 – Stanivuković Neophodan efikasan sistem upravljanja granicom