Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
05. септембра 2019.

Синиша Мали: Веће плате до краја године, повећање пензија од 1. јануара

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да ће пензионери до краја године добити једнократну помоћ од 5.000 динара, а да се повећање пензија очекује од 1. јануара 2020. године, као и да запослени у јавном сектору могу очекивати повећање плата до краја године.

„Сви пензионери треба да очекују до краја године једнократну помоћ од 5.000 динара, уз повећање пезија од 1. јануара, сходно швајцарској формули“, рекао је Мали.

Што се тиче, плата у јавном сектору, за који дан ћемо знати колико ће тај проценат бити, рекао је Мали и додао да се чека пресек стања у буџету.

Он је гостујући на РТС подсетио да је Србија прошле године имала рекордне директне стране гринфилд инвестиције, у износу од око 5,8 милијарди долара, што је веома добра вест за грађане, а оцену о високим инвестицијама дао је угледни британски часопис „Фајненшел тајмс“ у свом најновијем броју. Реч је о 107 пројеката у вредности од 5,8 милијарди долара. Према извештају који је тај часопис објавио, Србија је привукла више гринфилд инвестиција у 2018. години него било која друга земља у свету у односу на свој бруто домаћи производ.

„Ово је веома добра вест за грађане Србије. У року од три недеље смо добили две добре вести. Најпре смо проглашени за рекордере у свету по броју инвестиција, било их је 107 прошле године, а пре два дана по обиму тих страних инвестиција од 5,8 милијарди долара, смо број један у свету“, рекао је Мали.

Он је подсетио да смо већ у првих шест месеци ове године привукли 1,9 милијарди евра страних директних инвестиција, што је 31,1 одсто више него у истом периоду прошле године.

„Са више инвестиција имате више новца у буџету и мање стопе незапослености“, подсетио је он и нагласио да и домаће и стране инвестиције расту.

„И домаће инвестиције расту, као и стране. Ми смо због тешке ситуације пре 2014. године били затворена економија и нисмо били атрактивни за стране инвестиције, те оне сада привлаче медијску пажњу. Али, ту су и домаће инвестиције, а држава подстиче раст тих инвестиција. У плану је даље смањење оптерећења на зараде. То смо урадили прошле, урадићемо то и ове године. Пре две године, оптерећење на зараде је било 63 одсто, сада је 62 а уколико потврдимо наше обавезе са ММФ, наредне године биће већ 61 одсто“, рекао је Мали.

Он је додао да се доста тога ради и на макроекономском плану, односно чини се окружење атрактивнијим, одржавају се добри односи у региону, Србија је фактор стабилности, а на снази су и многобројни уговори о слободној трговини. Мали је истакао и да такође, изградња неопходне инфраструктуре, попут 300 километара путева, подстиче развој БДП и охрабује и домаће и стране инвестиције.

Према његовим речима, охрабрује и податак који је пре неки дан изнео Републички завод за статистику, да је стопа незапослености у Србији пала на 10,3 одсто.

„Од када се тај параметар рачуна, никада нам нижа стопа незапослености није била. Заједно са суфицитом у буџету, наша економија се развија на здравим основама, а то је све резултат реформи које је 2014. започео председник Алекандар Вучић“, рекао је Мали и додао да од почетка наредне године очекује једноцифрену стопу незапослености у Србији.

Министар се осврнуо и на преговоре о минималној цени рада, истакавши да је за 10. септембар заказана нова седница Социјално-економског савета (СЕС) и да није реч о једноставном решењу.

„Данас ћу имати округли сто са представницима синдиката, а 10. септембра ћемо имати седницу СЕС-а, када очекујемо и коначни договор. Мислим да смо дошли до тог тренутка да можемо значајно да повећамо цену рада. Говорим о двоцифреном расту. Паралелно са тим идемо са растерећењем привреде. Прошле године смо укинули доприносе, ове године имамо две или три варијанте о којима размишљамо и шта можемо да урадимо “, рекао је Мали.

Квалитет живота расте, пре свега због унапређења инфраструктуре. Желимо да животни стандард дође до нивоа који је потребан. Већ у децембру ћемо имати просечну плату од 500 евра. Полако али сигурно идемо на подизање стандарда. Имамо стабилне финансије, а грађани виде резултате тешких реформи које смо спровели“, закључио је Мали.

siniša mali sastanak