Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
20. новембра 2019.
siniša mali

Синиша Мали: Буџет на време, биће избалансиран и реалан

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали каже да очекује да ће буџет који ће данас бити представљен посланицима у Народној Скупштини бити усвојен до краја новембра, као и да је Предлог буџета избалансиран, реалан и да представља прекретницу у економској политици Србије.

Он је гостујући на РТС-у рекао да је намера Владе Републике Србије да се буџет усвоји на најтранспарентнији начин, да се води квалитетна расправа и да свако од посланика може да да свој коментар на Предлог буџета.

„Имамо дупло више времена за расправу о буџету за наредну годину. Председник Србије Александар Вучић је обећао да ће ово бити једина тачка дневног реда и као што видите буџет се не усваја по хитном поступку, већ у редовној процедури“, рекао је Мали.

Он је навео да је на Предлог буџета поднето нешто више од 100 амандмана и да ће се о њима расправљати са посланицима, као и да ће се добри предлози прихватити, јер је циљ да буџет буде што бољи и у интересу грађана.

„Крећемо се ка томе да имамо повећање животног стандарда – плата, пензија, минималне цене рада, и убрзани привредни развој“, рекао је Мали.

Мали је истакао да је повећање плата између осам и 15 одсто, те да је на здравим основама.

„Не задужујемо се, новац који смо зарадили желимо да вратимо грађанима. Од 1. јануара имаћемо повећање пензија 5,4 одсто по ‘швајцарској формули’, на здравим основама. Не угрожавамо макроекономску стабилност, али желимо да грађани осете бољитак. У децембру у Србији просечна зарада прелази 500 евра, што смо обећали и ево испуњавамо“, рекао је Мали.

Буџетом су предвиђени приходи од 1.314 и по милијарди динара, расходи од 1.334,7 милијарди динара, тако да ће дефицит износити 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП-а.

Процена је да ће раст бруто друштвеног производа бити четири одсто, а инфлација два одсто.

Он је навео да се последњих година сав новац који може да се определи инвестира у плате и пензије, али и инвестиције. Ове године је 220 милијарди динара било издвојено за инвестиције, а за наредну годину је опредељено 260 милијарди.

Министар је подсетио да је Србија у трећем кварталу имала стопу раста 4,7 одсто и да је у Европи само Мађарска тренутно боља. Рекордан износ директних страних инвестиција који је забележен претходне године, увећан је за 43 одсто у првих седам месеци, закључио је Мали.