Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
03. јула 2020.
20200703
20200703A
1/

Одржан завршни састанак са Делегацијом ММФ-а

Министар финансија Синиша Мали и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић одржали су данас завршни састанак са Делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи шеф Мисије Јан Кес Мартејн, о спровођењу актуелног аранжмана Инструмент за управљање политикама („Policy Coordination Instrument“). У питању је полугодишња ревизија програма, која се одржава путем видео – везе, а која ће бити предмет усвајања на одбору директора ММФ-а у Вашингтону.

На састанку је закључено да се имплементација актуелног аранжмана одвија у планираним роковима, као и да је важно прилагодити се новонасталим околностима због пандемије коронавируса.

Министар финансија Синиша Мали је истакао да су постигнути важни реформски циљеви у оквиру актуелног аранжмана, који се успешно спроводи, као и да ће Влада наставити са спровођењем неопходних реформи.

Како каже, држава је добро реаговала за време кризе која је изазвана коронавирусом, и спасила је приватни сектор, а сада је важно да економија настави да добро функционише и да се сачувају радна места. Он истиче и да охрабрују подаци из првог квартала, који ће позитивно утицати на резултат на крају ове године.

Представници ММФ-а су истакли да је важно да се настави са подржавањем економије, али и да се задржи макроекономска и финансијска стабилност.

Они су похвалили Програм економских мера за подршку привреди и истакли да је међу највећима у европским земљама у развоју.

Представници ММФ-а су истакли и да је важно да се настави са структурним реформама у смислу реформе пореске администрације, запошљавања у јавном сектору, реформе плата, јавних предузећа и развоја тржишта капитала.

Похвалили су напредак  у смислу затварања трансакције за Комерцијалну банку, које се очекује до краја године.

У питању је четврто полугодишње разматрање Инструмент за управљање политикама, који је одобрен у јулу 2018. године и не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера. Наредна, последња мисија у оквиру актуелног програма, је планирана за месец октобар.