Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
30. септембра 2019.

Мали: Ускоро крај проблематичним кредитима банака које су годинама у стечају

Агенција за осигурање депозита (АОД) објавила је данас у дневним листовима Политика и Новости, као и на својој интернет презентацији, оглас за уступање портфеља потраживања уз надокнаду осам банака у стечају, као и потраживања којима АОД управља, у име и за рачун Републике Србије у укупном износу од 1,82 милијарди евра.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали оценио је да је други пакет такозваних лоших пласмана или проблематичних кредита (NPL), који је данас оглашен, знак да успешно решавамо дугогодишњи проблем банака у стечају.

„Суштина је да на овај начин ослобађамо имовину која је годинама била заробљена, која ће се вратити у привредне токове. Главни мотив је да се ресурси поново активирају, а да се захваљујући томе повећава стопа раста“, рекао је Мали.

У јуну ове године, навео је министар, продато је 240 милиона евра првог пакета проблематичних кредита, први пут после 18 година.

„Ово је једини прави начин, али и показатељ да смо јасни у намери да желимо да решавамо проблеме који су кочили нашу привреду много година“, рекао је Мали и додао да је продаја спорних потраживања дефинисана у програму који имамо са Међународним монетарним фондом.

Поступак уступања портфеља потраживања ће се спровести кроз двофазни процес, и то кроз поступак подношења необавезујућих понуда и поступак подношења обавезујућих понуда.

Јавним позивом је предвиђено да заинтересовани инвеститори АОД поднесу изјаву о заинтересованости најкасније до 8. новембра 2019. године, а дужни су да необавезујуће понуде поднесу најкасније до 2. децембра 2019. године.

Након процене пристилих необавезујућих понуда, АОД ће обавестити инвеститоре који су поднели необавезујућу понуду да ли су остварили право за учествовање у фази подношења обавезујућих понуда.

У наставку процеса предвиђен је период у ком се заинтересовани инвеститори могу детаљно упознати са портфељом. Предвиђени рок за подношење обавезујућих понуда је 15. април 2020. године.