Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
18. новембра 2019.
siniša mali rts

Мали: Растерећење привреде од доприноса и пореза важан сигнал за инвеститоре

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали каже да ће 20. новембра у Скупштини бранити буџет који је развојни и утиче на побољшање економских перформанси земље, предвиђа веће јавне инвестиције и стварање бољег окружења за привлачење нових улагања у нашу земљу. У сету предложених прописа, биће  и 45 закона, којима су предвиђени бројни порески подстицаји и олакшице за запошљавање.

Он је гостујући на телевизији Студио Б истакао да је важно растерећење привреде од пореза и доприноса, као и да је то важан сигнал за инвеститоре.

„Прошле године је било 63 одсто оптерећење, па смо смањили на 62, а следеће године га смањујемо за још 1 одсто на 61, што државу кошта 13,1 милијарди динара“, навео је Мали.

То ће, како је објаснио бити подстицај да се привреда растерети за толико и да се тај новац уложи у запошљавање нових кадрова, повећање плата или набавку опреме.

Министар је истакао да предвиђен и велики број подстицаја за запошљавање.

„На пример, ако сте завршили факултет или школу у последњих шест месеци, а запошљавате се или започињете бизнис, на вашу плату не плаћате порез и допринос, држава то преузима само да би вас подстакла да уђете у посао. Затим за предузећа, ако запослени долази из иностранства, тада су доприноси уместо 100 одсто, само 30 одсто“, рекао је Мали.

Каже да је буџет направљен тако да део иде за повећање плата и пензија, јер људи, истиче, треба да осете бољитак, а други део за капиталне инвестиције и износи 260 милијарди динара.

„Трећу годину заредом повећавамо плате у јавном сектору, мислим да кад саберете по појединим категоријама ви имате раст од 45 посто у последњих пар година. Пензије, од 1. јануара иду по такозваној швајцарској формули, повећање ће бити 5,4 одсто. Зависиће од инфлације и стопе раста просечних плата“, рекао је министар и додао да је реч о „најздравијој формули“, која гласи „ако расту плате у Србији, расту и пензије“.

Министар Мали је рекао да ће инвестициони план бити презентован за неколико недеља.

„Оно што нам недостаје је канализација и водовод, а на томе Вучић инсистира и даље и у националном инвестиционом плану, који ће бити презентован за неколико недеља, око три или четири милијарде издвојићемо да у сваком делу Србије имамо канализациону мрежу и фабрике за пречишћавње отпадних вода“, навео је Мали.

Подсетио је да на пролеће почиње израда пројеката за изградњу канализације на левој обали Дунава у општини Палилула и додао да ће се и у Борчи градити Дом здравља.

„Када сам постајао градоначелник Град Београд је имао шест својих градилишта, а сада имате на хиљаде градилишта по Србији. Град се развио. Од оног града без перспективе сада имате фасаде које су прелепе, које светле, имате Београд на води на крају, који све то гура напред. Градићемо и нови мост преко реке Саве. Запосленост пада, компаније долазе, никада већи број туриста. „, рекао је Мали.

Указао је и на још неколико испуњених обећања, међу којима су завршетак коридора 10 и 11. Наводи да се у Србији наставља са градњом ауто-путева и додао да се тренутно ради пут од Пожеге до Прељине, да има новца у буџету и за Моравски коридор, а да ће се градити и пут Београд-Зрењанин, ауто-пут Вожд Карађорђе, Дунавска магистрала.

Према његовим речима, Србија данас бележи позитивне економске резултате, захваљући одлуци председника Александра Вучића да се спроведу тешке реформе, које сада, каже, показују резултате.

Мали је подсетио и да је испуњено обећање да ће просечна плата бити преко 500 евра.

„ Кренули смо 2013. године, просечна плата је била 328 евра. Са стабилним основама, трендом и тендецијом раста, наравно следеће године хоћемо и више, ми смо сада тај процес покренули. Када ви на стабилним основама, одговорном политиком створите да вам плата расте из месеца у месец и у јавном и у приватном сектору, онда сте победили“, истакао је он.

Министар је навео да је Србија за првих девет месеци ове године имала суфицит у буџету од око 60 милијарди динара, а да је јавни дуг спуштен на 52 одсто.  Он је истакао да Србија не жели да се задужује, јер жели да остави стабилне јавне финансије генерацијама које долазе.

Мали је подсетио да је стопа раста у трећем кварталу била 4,7 одсто, да расте грађевина, пољопривреда, прехрамбена индустрија, услуге и закључио да је тај раст приметан у више грана, али и реалан, што обезбеђује стабилност за раст у годинама и деценијама које следе.