Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
17. марта 2021.
SINISA MALI

Мали: Разговараћемо са најугроженијим секторима о додатној помоћи

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да ће у наредних неколико дана, заједно са премијерком Аном Брнабић, разговарати са представницима најугроженијих сектора како би се утврдило на који начин им додатно помоћи у кризи изазваној пандемијом корона вируса.

Поводом протеста угоститеља због нових мера Кризног штаба које подразумевају затварање локала до понедељка, министар Мали каже да је здравље грађана најважније, али да је држава увек ту да помогне.

„Здравље је најважније, треба слушати савете лекара и пре свега сачувати животе. Ми се већ годину дана боримо за животе грађана и не постоји цена за то у било каквом затварању, да ли је оно недељу дана или више, али оно што је важно јесте да се држава показала као партнер економији и прошле године са два пакета помоћи, ми смо спасили нашу привреду, помогли смо микро, мала и средња предузећа и предузетнике и избегли најцрње сценарије, као што су масовна отпуштања и затварања фабрика“, рекао је Мали за Вести телевизије Прва.

Истиче да је у току примена и трећег пакета мера државне помоћи који предвиђа да половину минималне зараде за три месеца по запосленом добијају, осим микро, малих и средњих предузећа, и велика предузећа.

„Реч је о укупно 1.500.000 запослених. Пријаве су у току. Такође, идентификовали смо секторе који су угроженији, а то су туризам и угоститељство, њима ћемо додатно помоћи, једном целом минималном зарадом. Осим тога, помажемо и градске хотеле, који ће добити 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по смештајној јединици. Помажемо и аутопревозницима који ће добити шест пута по 600 евра по аутобусу. Помажемо и пунолетним грађанима, као и нашим грађанима на Косову и Метохији“, каже Мали.

Министар се осврнуо и на Закон о утврђивању порекла имовине, који је ступио на снагу 12. марта, и рекао да Пореска управа увелико прикупља податке од релевантних институција који се тичу имовине и прихода.

„Већ се прикупљају информације, почев од Народне банке Србије када су у питању девизни рачуни, затим од Управе за спречавање прања новца, Агенције за борбу против корупције, тако да кад се све прикупи, креће анализа података. Овај закон је јак сигнал Владе Србије да смо на правом путу, да идемо у смеру борбе против корупције, сиве економије, и да свако ко је прекршио закон, за то треба и да одговара. Врло брзо очекујем конкретне резултате“, рекао је Мали.

Министар је поновио да су јавне финансије стабилне.

„Наше јавне финансије су стабилне, стопа незапослености је нижа него 2019., пре пандемије, дакле, сачували смо радна места, вакцинација нам одлично иде, у врху смо у свету по имунизацији, треба само издржати наредних неколико месеци, бити стрпљив, а држава је ту да помогне. Све што смо обећали, испунили смо у дан и динар прошле године, а ове настављамо тим темпом. Ту смо за све, стално комуницирамо и сигуран сам да ћемо и сада за најугроженије секторе наћи најприхватљивије решење, тако да не оптеретимо буџет превише, а да сачувамо радна места“, каже Мали и додаје је држава већ створила поверење код грађана и привреде да, када год је криза, на њу се могу ослонити.

Позива грађане да се пријаве за вакцину како би се процес масовне имунизације што пре завршио, а економија потпуно отворила и наставила да ниже добре резултате.