Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
25. марта 2021.

Мали: Пред Владом данас три закона у оквиру трећег пакета економске помоћи привреди и грађанима

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изразио је очекивање да ће Влада Републике Србије данас усвојити три предлога закона која се односе на трећи пакет помоћи грађанима и привреди.

„Реч је о проширењу гарантне шеме од прошле године, а која је износила две милијарде евра. Њу сада проширујемо за додатних 500 милиона евра, како би предузећа могла боље да функционишу у кризи. Предузећима је већ подељена 1,6 милијарди евра. Реч је о јефтиним кредитима, за које гарантује држава. То је значајно допринело очувању радних места и функционисању предузећа. Имаћемо и додатну гарантну шему за угроженија предузећа, која слабије стоје, где држава гарантује за још већи део тог кредита, како би банке биле сигурније и лакше одобравале кредите“, рекао је Мали.

Објаснио је да ће рок враћања кредита, у оквиру нове гарантне шеме за угроженија предузећа бити пет година, са грејс периодом отплате од 18 до 24 месеца.

Министар финансија је навео да ће се пред Владом наћи и законско решење којим се дефинише исплата 60 евра помоћи грађанима, те да очекује да ће у наредне две до три седмице ти предлози бити изгласани у парламенту.

„Важна информација за све грађане је да 28. априла почиње пријава за исплату 60 евра, која ће трајати до 15. маја. Тај поступак биће организован као и прошле године, односно, пријаве ће бити могуће путем сајта Управе за трезор Републике Србије, као и путем кол-центра. Првих 30 евра биће исплаћено у мају, а других у новембру. За обе исплате, грађани се пријављују само једном“, објаснио је министар.

Напоменуо је и да ће пензионери добити додатних  50 евра, што је укупно 110 евра помоћи државе, те да ће незапослени добити додатних 60 евра, односно, укупно 120 евра.

„Овим мерама сматрамо да смо покрили све оне за које сматрамо да им је помоћ најпотребнија. Показали смо да је буџет стабилан, да имамо новца и показали смо да смо ту да помогнемо када је најтеже, да грађанима и привреди улијемо дозу оптимизма. Овим, прецизно и мудро покривамо половину ове године, уз наду да ће се проблем са вирусом корона што пре решити. Настављамо да пратимо ситуацију“, рекао је Мали.

Мали каже да се настављају разговори са најугроженијим секторима, посебно занатлијама, али и фитнес центрима, ноћним клубовима, евент центрима, као и да схвата њихову забринутост.

„Зато смо и организовали три пакета помоћи државе, која је први пут у историји помогла приватном сектору, односно предузетницима, малим занатлијама који су најугроженији. Кројачи, фризери, козметичари, они добијају помоћ аутоматски без пријављивања. Микро, мала и средња предузећа су носилац привредног развоја и зато су нам важни“, навео је он.

Додао је да се ипак види светлост на крају тунела, о чему говори и резултат на крају прошле године, када је Србија имала једну од најмањих контракција БДП-а у Европи, као и стопу незапослености од 9 одсто.

„Наша привреда је показала да је отпорнија, да је жилавија. И све је то било могуће због тешких реформи које је започео председник Републике Србије Александар Вучић. Четири године заредом имали смо суфицит у буџету. Сакупили смо неки новац, направили резерву, вратили неке скупе кредите, све се одлично уклопило, али, нажалост, догодила се пандемија“, рекао је министар.

Напоменуо је и да охрабрују резултати из прва два месеца ове године.

„Имали смо 7,5 милијарди динара суфицита за прва два месеца текуће године. Планирали смо минус, а имамо плус у буџету“, рекао је Мали и додао да се у Србији тренутно граде четири ауто-пута.

„Србија данас, у доба највеће кризе инвестира у ауто-путеве и пруге, то нам обезбеђује раст и развој“, рекао је он.

Објаснио је да је остварен суфицит, а да је један од разлога и конзервативно планирање буџета.

„Боље је да се изненадимо, него да измишљамо цифре које не могу да се остваре. То је приступ на коме и председник Вучић инсистира. Дакле, конзервативни смо када су у питању приходи, а одговорни по питању расхода. Контрола расхода је ту, тако одржавамо стабилност буџета“, навео је министар.

Мали је подвукао да се сви трошкови плаћају на време, јер држава води одговорну економску политику и истакао да нема одмора у планирању боље будућности Србије.

„Када је председник Вучић у питању, нема слободних дана. У недељу смо разговарали о важним пројектима, приближава се крај првог квартала. Разматрали смо да ли и где је неопходна додатна подршка. Тренутно је један од најважнијих пројеката изградња канализационе мреже у 65 локалних самоуправа, фабрике за пречишћавање воде и канализациона мрежа. За то ћемо обезбедити додатна средства“, навео је он.

Министар је подвукао да се свакодневно ради на томе да Србија буде лепше и боље место за живот, али да резултати нису случајни.

„Сваког дана се боримо за нове пројекте којима подстичемо раст, покривамо оно што сматрамо да је најважније. У доба највеће економске кризе, ми смо у јануару ове године имали повећање плата у јавном сектору, пензија и минималне цене рада. Све то упркос пандемији, а да не помињем и да смо успели да изградимо нове болнице, да набавимо вакцине, лекове“, објаснио је он.

Навео је и да су у Србији изграђене две модерне болнице у рекордном року од четири месеца, и подсетио на успех у вакцинисању, јер су обезбеђене вакцине четири произвођача.

„Не постоји други начин да завршимо са короном. Зато је важно да се сви вакцинишемо и ревакцинишемо. Тако штитимо и себе, али и најближе. То нам омогућава отварање економије и постизање још бољих резултата“, закључио је министар.