Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
09. фебруара 2021.
SINISA MALI

Мали: Почела исплата увећаних пензија за 5,9 одсто

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је изјавио да почела исплата увећаних пензија за јануар за 5,9 одсто, у складу са швајцарском формулом.

Министар је објаснио, да је данас почела исплата за пензионере из категорије запослених, који пензије примају на кућне адресе и на шалтерима пошта, док они који их примају преко текућих рачуна, уплату могу очекивати сутра, 10. фебруара. Војни пензионери и пољопривредници, увећану пензију добили су 5. фебруара ове године.

„Увећане пензије добија око 1,7 милиона пензионера, што је сјајна вест за наше најстарије, за које је претходна година због здравствене ситуације била посебно тешка. Швајцарска формула на најреалнији начин осликава стање у привреди и захваљујући њој пензије расту на потпуно реалним основама“, навео је Мали.

Навео је да су пензије у последњих неколико година порасле за око 29 одсто.

„Реч је о просечном повећању, у износу од око 29 одсто од 2014. године када само били принуђени на мере фискалне консолидације. Тај проценат укључује и последње повећање пензија, које је ступило на снагу 1. јануара 2021. године“, рекао је он.

Министар каже да вакцинација коју смо почели међу првима у свету даје додатни оптимизам да ће се живот нормализовати, али и да ће наша економија бити међу  најуспешнијима, што је темељ за даљи раст животног стандарда, односно раст плата и пензија.

„Подсетићу да су у јануару сви здравствени радници добили повећање плата од 5 одсто, јер се повећање односило на децембарску зараду, док су остали запослени у јавном сектору добили веће плате за 3,5 процента. Њима ће од априла ове године укупно повећање бити 5 одсто“, рекао је Мали и додао да јавне финансије нису угрожене.

Осврнуо се и на повећање минималне зараде за 6,6 одсто од 1. јануара.

„Повећана је минимална зарада у овој години, која са 30.137 иде на 32.126 динара, односно са 172,5 динара по сату на 183,9 динара“, навео је.

Министар Мали је подсетио да ће до петка бити познати детаљи новог пакета подршке грађанима и привреди.

„Држава ће издвојити огроман новац, јер је планирано проширење обима подршке на иницијативу председника Александра Вучића. Наиме, три пута по 50 одсто минималне зараде добиће и велика предузећа, осим банака и финансијских институција, а у оквиру секторске подршке, још по један минималац биће опредељен за запослене у угоститељству, туристичким, рент а кар агенцијама, као и хотелијерима“, рекао је он и закључио да држава чврсто стоји иза својих грађана.