Категорија:
Активности - Вести
Објављено:
07. октобра 2019.

Мали: Отворен пут за даљи економски напредак Србије

Посланици Скупштине Републике Србије данас су усвојили Закон о изменама и допунама буџета Републике Србије за 2019. годину, а тим поводом министар финансија Синиша Мали је констатовао да ће додатним издвајањима за веће плате, за пензионере и за више капиталних инвестиција, бити отворен пут за даљи економски напредак Србије.

„Постигли смо велики успех јер трећу годину заредом имамо суфицит у државној каси, а зарађени новац сада можемо да расподелимо тамо где је најпотребније. Све ово ме радује, јер се раније ребаланс радио због мањка, а не због вишка прихода. Тешке мере су уродиле плодом, и сада на прави начин можемо да користимо овај додатни новац у буџету“, објаснио је Мали.

Министар је подсетио да је ово први пут после пет година да се ради ребаланс буџета, и то позитивни ребаланс. Захваљујући одличним резултатима, објаснио је Мали, може да се обезбеди повећање плата у јавном сектору.

“Повећање плата у јавном сектору, у распону од 8 до 15 одсто, биће од новембраске плате, а која се исплаћује у децембру. Као што сам и раније напомињао, медицинске сестре ће добити повећање од 15 одсто, а прате их доктори са 10 одсто, установе културе са такође 10 одсто, запослени у просвети и предшколству са 9 одсто“, рекао је Мали.

Он је напоменуо да повећање од 9 одсто могу очекивати и запослени у установама социјалне заштите, МУП-у, као и запослени у Управи царина и Пореској управи.

„Квалитетније здравство, школство и социјална заштита су императив Владе, те се зато планирају улагања у изградњу нових, модерних објеката и инфраструктуру, као и увећање плата запослених у јавном сектору. Једнио на тај начин можемо добити услуге по мери грађана“, рекао је он.

Он је напоменуо да је приоритет реализација инвестиционог плана, односно изградња и завршетак ауто-путева, локалних саобраћајница, водоводне и канализационе мреже, фабрика за пречишћавање отпадних вода за, како је објаснио, живот по мери свих грађана и још више инвестиција које ће додатно подстићи привредни раст.

Министар је подсетио да до краја године, управо захваљујући ребалансу буџета, најстарији суграђани могу очекивати једнократну помоћ државе у износу од 5.000 динара, за шта ће из буџета бити издвојено 8,5 милијарди динара, а предвиђена су и издвајања за конверзију дела дуга грађана за стамбене кредите у швајцарским францима.

Добри економски резултати и раст примања условиће и раст просечне плате у Србији, наводи министар и напомиње да су процене да ће у децембру просечна плата у Србији достићи 500 евра.

Посланици Скупштине Републике Србије данас су усвојили и Закон о изменама и допунама Закона о буџетском систему, као и Закон о изменама и допунама Закона о порезу на додатну вредност.